Češi mají obavy o Ukrajinu: Putin je novodobý Hitler. Aby ještě nezačalo něco horšího

Jak reagují Češi na ruský útok na Ukrajinu?

Obyvatelé Česka s napětím sledují další vývoj na Ukrajině. Ruské vojsko totiž ze středy na čtvrtek zahájilo otevřené boje. Ty aktuálně probíhají nejen na Donbasu, ale také například u Charkova. Drtivá většina Čechů stojí i kvůli historickým zkušenostem za Ukrajinou.

„Docela mě to překvapilo, protože jsem do poslední chvíle doufala, že pan Putin má trochu rozumu a že to neudělá,“ líčila obyvatelka z Brna. „To, co se děje v doněckých republikách, co udělali s Krymem, další lumpárna... Nekompromisně jsme pro Ukrajinu,“ přidal se další respondent v anketě.

Podobně situaci vnímají i v Karlových Varech. „Je to pěkný masakr… Říkám, novodobý Hitler,“ sdělila starší žena. „Nelíbí se mi to a bojím se, aby nezačalo něco horšího,“ bojí se další dotazující.

„Také se mi to nelíbí a docela z toho mám strach, protože si pamatuju rok '68, když rodiče kupovali zásoby jídla a takové věci, nebylo to nic příjemného,“ přiznala obyvatelka Ústí nad Labem. „Týká se to nás všech. Nehledě na to, že je to kousek za hranicemi a Putin je nevyzpytatelný, takže nikdo neví, co bude dál,“ připustil další.

„Je to strašné. Chudáci lidi, je to hrůza, že pan Putin udělal to, co udělal. Odsuzuju ho, protože je to blázen,“ sdělil senior z Moravské Třebové.

Ani Pražané se nestaví na stranu Ruska. „Vůbec nad tím nechci přemýšlet, to je něco tak šíleného,“ přiznala respondentka v Praze. „Je to tragédie. Nesouhlasím s tím a je mi jich strašně líto,“ přidal se další muž.

Někteří Rusové žijící v Karlových Varech mají však jiný názor. „Jsem na straně Ruska, dokud to jde. Lidé žijí pod ostřelováním už osm let. Je to neúnosné. Navíc jsou tam naši příbuzní. My víme i to, co říkají naši příbuzní, a ne to, co říkají v televizi,“ přiblížila ruská občanka. „Vojna nebude, protože tam, kde jsou Rusové, tam je mír,“ dodala další.

Zdaleka ne každý Rus ale Putinovi fandí. Pocity zoufalství, studu a slzy v očích, tak prožívá události posledních dnů a hodin skupina ruských studentů v Česku. Nebáli se vystoupit ani před kamerou.

Tagy: