Šedivý: Rusové souhlasí s tím, co Putin dělá. Až se objeví mrtví z bojiště, přijde odpor

K věci (224)

Ruský prezident Vladimir Putin chce podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého dosáhnout dvou cílů: ovládnout luhanskou a doněckou oblast a změnit ukrajinský režim. S kroky Vladimira Putina ruská společnost podle něj souhlasí. „Je ale pravdou, že Putin za poslední dobu omezil projevy nesouhlasu. Jak budou vozit mrtvé vojáky z bojiště do Ruska, vznikne určitý odpor,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle Šedivého ruská společnost souhlasí s tím, co Putin dělá. Přiznal však, že ruský prezident za poslední dobu umlčel řadu svých odpůrců. „Vyjádření ruských občanů tak budou omezená. Jak budou vozit mrtvé vojáky z bojiště do Ruska, tak vznikne určitý odpor, proti kterému bude muset Putin zakročit,“ myslí si.

Ruský prezident má podle Šedivého dva cíle. „Naznačil, že chce ovládnout a obsadit luhanskou a doněckou oblast. Druhým cílem je změnit ukrajinský režim, její vedení a ovládnout ji touto cestou. K tomu použije částečně ozbrojené síly,“ přiblížil.

Aktuální počet ruských vojáků a techniky ale podle něj nemůže udržet pod kontrolou celou Ukrajinu. „To by vojsk muselo být více. Stále musíme chvíli počkat, abychom zjistili, do jaké míry bude Putin pokračovat,“ dodal. Ruský prezident podle něj chce Ukrajinu ovládnout, jak tomu bylo v dobách Sovětského svazu. „Chce také zabránit, aby se Ukrajina přibližovala k Evropské unii a NATO. To je hlavní cíl,“ uzavřel.

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl také bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, někdejší předseda Valného shromáždění OSN. Organizace spojených národů ale podle něj teď nemůže dělat takřka nic.

„Možnosti OSN jsou omezené pravidly a fungováním. Bude svolána Rada bezpečnosti, zde má ale Rusko právo veta, takže nečekám, že se OSN přímo do vojenského konfliktu aktivně zapojí. Její role bude po skončení bojů, kdy by měla hrát významnou roli ve vyjednávání a rekonstrukci celé situace. V tom je OSN dobrá,“ podotkl.

Tagy: