Češi na olympiádě: Plavec a milovník knih Šefl si před hrami prošel dopingovou aférou

Nejstarší člen české plavecké výpravy Jan Šefl vyhlíží v 31 letech své první olympijské hry v životě. V disciplíně 100 metrů motýlek není favoritem na postup z rozplaveb, ale už jen samotná účast je pro něj vítězstvím. Během posledního olympijského cyklu se totiž potýkal s trestem za užití kokainu.

Jan Šefl (31), plavání

  • Disciplína: 100 m motýlek
  • Datum a místo narození: 10. května 1990, Plzeň
  • Výška a váha: 189 cm, 90 kg
  • Stav: svobodný
  • Klub: Ústecká akademie plaveckých sportů
  • Trenér: Jan Kreník

O olympiádu bojoval Jan Šefl už v letech 2008, 2012 a 2016. Jenže pokaždé to neklaplo a během přípravy na splněné limitu pro Tokio přišel nečekaný problém – dopingový nález a distanc od Českého olympijského výboru.

Více než dvacetinásobný český mistr tak dostal trest a rok nesměl závodit. Jak později zjistil, kokain se mu do těla dostal nevědomky na narozeninové oslavě kamaráda.

Výkonný výbor plaveckého svazu jeho vysvětlení uznal a trest neudělil. Antidopingový výbor se ovšem odvolal a Rozhodčí komise Českého olympijského výboru mu stopku udělila. Šefl cítil nespravedlnost a tvrdil, že mu úřady vzaly 19 měsíců sportovního života. Limit na hry do Tokia ale milovník četby a knih o historii splnil a na olympijských hrách se představí v disciplíně 100 metrů motýlkem. Závod ho čeká ve čtvrtek.

Dlouholetá opora Slávie VŠ Plzeň přestoupila v roce 2020 do Ústecké akademie plaveckých sportů.

Tagy: