Češi se vracejí k zahradničení, města budují nové kolonie. Někdo ryje a sází i v zahraničí

Zahradničení

Zahrádky se stávají nedostatkovým zbožím, Češi totiž znovu objevují jejich kouzlo. Poptávka po kusu vlastnoručně obdělávané země u nás už několik let roste. Města proto rozšiřují zahrádkářské kolonie. Některé milovníky zahradničení jejich koníček dokonce táhne i za hranice. Stojí za tím covid i rostoucí ceny potravin.

V první etapě padesát, ve druhé až sto nových zahrádek. Takové jsou plány vedení města Chodov na Sokolovsku. Tamní obyvatelé zkrátka chtějí zahradničit. Radnice proto zareagovala rozšířením stávající zahrádkářské kolonie. Projekt už zpracovává inženýrská kancelář. Zastupitelstvo mění územní plán.

„Myslím si, že by to mohlo být třeba i dobrý,“ říká jeden z místních obyvatel a podobné názory panují i u dalších lidí z města.

„Lidé prostě v minulé době nemohli cestovat. Doba covidová ukázala, že po práci prostě chtějí strávit někde příjemný čas s rodinou. Ten zájem je obrovský,“ sdělil CNN Prima NEWS místostarosta Chodova Luděk Soukup (Místní). A vzhledem k rostoucím cenám potravin zájem zřejmě klesat nebude.

Nové zahrádky budou na prodej. Cena má být přijatelná. Ve smlouvě pak nemá chybět pojistka, která má zabránit případným spekulacím s pozemky. Jsou ale místa, kde volnou zahrádku sehnat nelze. I na to ale Češi vyzráli. Kvůli odpočinku a vlastní zelenině neváhají jezdit za hranice. Česká zahrádkářská diaspora kvete třeba v saském Klingenthalu.

Zahradničení se ale nechtějí vzdát ani lidé, kterým už na vlastní zahradu nestačí síly. Pro ně je potom k dispozici i komunitní zahrada. Záhonky jsou pro karlovarské seniory zdarma. O jeden z nich pečuje i paní Magda. Zahradničí celý život, letos jí bude devadesát let. „Je to radost, je to balzám na nervy a pohyb hlavně na čerstvém vzduchu,“ vypráví paní Magda.

Zahrádkaření k Česku a k Čechům zkrátka patří. Čísla to jen podtrhují. Český zahrádkářský svaz má sto padesát šest tisíc členů, což z něj dělá největší nepolitickou organizaci v republice.

Tagy:
zahrada Chodov Česko zahradnictví zahradničení okres Sokolov Český zahrádkářský svaz