Čechy už nezajímá jen kvalita výrobku, ale i poskytovaný servis, tvrdí Vinkler

Nový den-Pavel Vinkler

Ve čtvrtek si připomínáme Světový den jakosti. Každoročně se při této příležitosti uděluje i prestižní ocenění Národní cena kvality, které bývá předáváno na Pražském hradě. Jak se do letošního ročníku promítla koronavirová krize? Co je v současnosti ukazatelem kvality? Na tyto a další otázky v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS odpovídal Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu z ministerstva průmyslu a obchodu.

Vinkler vysvětlil, že jakost je samozřejmě jedním z rozhodujících faktorů konkurenceschopnosti každého podnikatelského subjektu. Českého spotřebitele podle něj dnes nezajímá pouze „tradiční“ jakost, ale i servis k danému produktu. „Určitě ho zajímá i to, jestli výrobek je vyroben ve smyslu a v souladu s životním prostředím, jestli není příliš negativní celý proces výroby. Trend, který určitě vidíme všichni, je on-linové nakupování, takže digitalizace kontaktu mezi spotřebitelem a danou firmou,“ sdělil Vinkler.

Program Česká kvalita zahrnuje 23 značek, u kterých ministerstvo průmyslu a obchodu garantuje, že spotřebitel dostane kvalitní produkt nebo službu. „Program České kvality je dobré vnímat jak ze strany spotřebitelů, tak ze strany ekonomiky. Prostřednictvím tohoto programu můžeme podpořit spousty malých a středních podniků, kvalitních produktů, které poskytují rodinné firmy a podobně,“ řekl Vinkler.

Národní cena kvality

Ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu dodal, že existuje i Diamantová liga kvality. „Tam zase garantujeme, že obchod, který obdrží značku Diamantové ligy, tak poskytuje skutečně dobré produkty, ale i služby pro spotřebitele,“ uvedl.

Národní cena kvality je velmi prestižním oceněním, která se každoročně uděluje ve Španělském sále Pražského hradu. Kvůli pandemii koronaviru bylo ale předávání cen, které obvykle probíhá 12. listopadu, zrušeno. „Zatím pracujeme s termínem únor 2021. Doufejme, že se situace zlepší a povede se to. V případě, že epidemiologická situace nebude ideální, jsme samozřejmě připraveni reagovat,“ dodal na závěr rozhovoru Vinkler.

Tagy:
obchod byznys kvalita firma CNN Prima NEWS Nový den Pražský hrad udělování cen jakost spotřebitel Pavel Vinkler koronavirová recese Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky pandemie covidu-19 Diamantová liga