Hranice jsou otevřené jen zdánlivě, říká Papež. Peníze od státu vydrží dva měsíce

Jan Papež

INTERVIEW 10.11.2020

Když se podpora od státu rozpočítá mezi jednotlivé cestovní kanceláře (CK), vystačí na dva měsíce provozních výdajů, uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež v pořadu Interview. Podle něj tedy 345 milionů korun nevystačí, aby z nich mohly cestovky vracet peníze lidem za zrušené zájezdy, což by podle Evropské komise měly dělat. Papež v pořadu zmínil i to, kolik CK koronavirus přežije a zda a kam lidé budou moct vycestovat o Vánocích.

Od středy 11. listopadu mohou cestovní kanceláře i cestovní agentury žádat o příspěvek od státu v rámci programu COVID cestovní ruch. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že by se mělo kompletně jednat o částku 345 milionů korun, cestovní agentury dostanou necelých 100 milionů.

Podle Papeže je ale tato částka velmi nízká. „Peníze jsou určené na provozní výdaje a na vratky klientům, ale částka je velmi malá. Když se podívám třeba na desítku největších českých CK, které mají obrat kolem jedné miliardy, mají dostat pomoc ve výši pěti milionů korun. Vydaly vouchery ve výši sta milionů korun, takže pět milionů je opravdu nedostatečná částka k tomu, aby mohly vrátit peníze klientům. To nestačí ani na normální běžné výdaje. Když se peníze rozpočítají mezi jednotlivé CK, vystačí podpora tak na dva měsíce provozních výdajů,“ nelíbilo se Papežovi.

Dodal, že cestovky dostanou přibližně třetinu toho, oč žádaly ministerstvo jako o minimum. „Dávali jsme za příklad hotely i autobusové dopravce. Zájezdoví dopravci dostali pomoc 3,5 miliardy korun, autobusoví dopravci miliardu korun a je jich rozhodně méně než cestovních kanceláří, které dostávají 345 milionů,“ porovnal místopředseda Asociace cestovních kanceláří v pořadu Interview televize CNN Prima NEWS.

Dostálová má v šuplíku 2,5 miliardy

Uznal však, že situace je dramatická nejen pro cestovní kanceláře a agentury, ale obecně pro mnoho oborů v hospodářství. „Nejsme tedy výjimka, ale spoustě sektorům v hospodářství stát pomohl mnohem víc, než pomáhá cestovním kancelářím, které prodávaly zájezdy maximálně do začátku března a od té doby nemohou dělat svou práci,“ uvedl s tím, že není vinou CK, že nemají kam prodávat zájezdy, protože země jsou uzavřené.

Papež tedy dál vyjednává s ministerstvem o tom, aby doplnilo peníze do programu COVID cestovní ruch. „Ministryně (pro místní rozvoj, pozn. red.) Dostálová má někde v šuplíku 2,5 miliardy korun, které chtěla použít na propagaci českého domácího cestovního ruchu v médiích. Myslím, že by to byla spíš podpora médií, a pokud ty dvě miliardy někde má, mohla by z nich dát peníze na podporu cestovních kanceláří a agentur,“ vyzval.

O peníze z lex voucheru zažádá 30 procent lidí

Evropská komise navíc znovu zpochybnila české opatření lex voucher a doporučila cestovním kancelářím, aby místo voucherů vracely peníze. Papež však uvedl, že ten dopis nikdy neviděl, takže se podle něj těžko mohou řídit.

„Ministerstvo pro místní rozvoj dopis nezveřejnilo. To znamená, že nebyl směřovaný cestovním kancelářím, ale státu. Ministerstvo by k němu mělo zaujmout stanovisko, které nezaujalo, prý dopis zatím pročítá. Předpokládáme, že ho zveřejní, abychom jako odborná veřejnost mohli číst, co se nás týká. V tuto chvíli na to nemáme jak reagovat,“ okomentoval Papež s tím, že pokud stát změní normy, podřídí se.

Pokud už ale někdo voucher za zrušený zájezd má a nevyčerpá ho na dovolenou, může 31. srpna 2021 požádat o peníze. CK tak musí do 14 dnů vrátit všechny peníze, které na voucheru jsou.

„Je to sice dalších deset měsíců vyčkávání, ale velká část klientů voucher využila na dovolené během léta, další si ho vymění za zimní dovolenou na horách. Předpokládáme, že o peníze zažádá 30 až 35 procent lidí, ostatní jej vyčerpají na dovolenou,“ předpokládá místopředseda Asociace cestovních kanceláří. Upozornil, že u jiných typů voucherů jednotlivých kanceláří je potřeba se podívat na jejich podmínky.

U voucherů ale existuje vymezená skupina lidí, která má právo na vrácení peněz okamžitě. Tedy v době, kdy si o ně požádají. „Jenže některé cestovní kanceláře nemají hotovost a oddalují platbu, což není dobře a není to dobré pro pověst cestovního ruchu,“ připustil Papež.

Zdůraznil, že nečekali, že se situace kolem koronaviru bude vyvíjet takovým způsobem a na podzim se opět téměř všechno zavře. „V květnu jsme se velmi optimisticky dívali na to, že léto bude k dispozici, abychom mohli normálně cestovat. Když se 1. července otevíraly hranice, vypadalo to, že budeme mít náběhovou dobu a na konci července a v srpnu už bude normální doba. Ta se zarazila znovu a na podzim se ještě zhoršila situace. Nevidíme světlo na konci tunelu,“ posteskl si.

Kam o Vánocích?

Podle Papeže jsou totiž hranice otevřené jen zdánlivě. Nemohou posílat klienty například na Slovensko nebo do Rakouska, protože tam hotely nefungují. Kam lidé mohou cestovat, podle něj navíc neodpovídá semaforu ministerstva zahraničí. Dozví se to až z komunikace s cestovní kanceláří. „Každá slušná cestovní kancelář ví, kam může člověka poslat bez velkých rizik,“ podotkl Papež.

Vyjmenoval, že cestovat turisté mohou například do destinací Kanárské ostrovy, Dubaj, Maledivy, Keňa, Tanzanie, Kostarika, Dominikánská republika nebo Mexiko. „V některých zemích jsou restrikce, o kterých cestovní kanceláře vědí a budou klienty informovat,“ dodal.

Zároveň věří, že klasické zimní destinace jako Rakousko a Itálie budou otevřené a lidé do nich budou moct v prosinci vycestovat. „Doufám, že se pootevře i Slovensko a země, kam se létá za teplem,“ uvedl Papež.

V tuto chvíli Rakousko a Itálie otevřené pro turisty nejsou, všechny predikce ale podle Papeže značí, že v půlce prosince by mohly být k dispozici. „Nemyslím si, že odtamtud covid v zimě přišel. Navíc jsme v současné chvíli všichni obezřetnější a země mezi sebou komunikují lépe než na jaře. Informace jsou přesnější a můžeme se podle nich řídit,“ je přesvědčený.

Přežijí covid všechny cestovky?

Cestovních kanceláří je v Česku kolem 750, minimálně 110 už přerušilo svou činnost, sedm z nich šlo do úpadku a může se to stát mnoha dalším. „Stejně jako u restaurací nebo obchodů, pokud situace bude trvat další měsíce, dojde k tomu, že některé CK budou muset se svou činností skončit. Otázka zní, zda to bude formou krachu, insolvence, nebo jen proto, že se dál nevyplatí v oboru zůstávat,“ podotkl Jan Papež.

„Prohlášení pana Dufka, že to aspoň pročistí trh, je ale hrozně nefér, protože mohou skončit i cestovní kanceláře, které velmi poctivě pracovaly na trhu a byly férové vůči klientům,“ upozornil.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Janem Papežem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: