Češi se obávají rostoucích nákladů na plyn a skupují uhlí. Některé sklady jsou už prázdné

V obavách z rostoucích nákladů na plyn Češi skupují uhlí

Češi se vracejí k uhlí

V obavách z rostoucích nákladů na plyn Češi skupují uhlí. Některé sklady jsou už úplně prázdné a na zbylé zásoby se dělají pořadníky. Uhlí přitom zdražilo až o desítky procent. Situaci komplikují také polští zákazníci, kteří nakupují v českých skladech v pohraničí.

„Platila jsem 12 300. Je to dost. Mám radost, že alespoň něco mám, nevím, co bych jinak dělala,“ řekla Marie Baxová, která si každý rok objednává stejné množství uhlí. Letos ji ale zaskočila cena. V České republice se v letošním prvním pololetí vytěžilo 16,42 milionu tun hnědého uhlí, což je o pětinu více. Naopak těžba černého uhlí klesla o téměř polovinu na 709 tisíc tun.

Ve většině skladů je uhlí vyprodané. Příčinou vysoké poptávky je i to, že lidé kvůli energetické krizi přechází na tuhá paliva. V některých skladech je uhlí na pořadníky, kde jsou i stovky žadatelů. Pokud si lidé například v Chocenickém Újezdě objednají uhlí, dočkají se ho až na Vánoce.

Cena uhlí se zvýšila

„Ta situace není úplně dobrá. Vše na skladě už je objednané a naplánované na rozvozy. Potřebovali bychom více uhlí, chybí nám přibližně 400 tun,“ řekl dispečer Vladimír Litwan. Cena uhlí navíc vzrostla. U nedostatkového černého uhlí se cena zvýšila trojnásobně. Za tunu zaplatí zákazníci 19 tisíc korun. Cena hnědého uhlí se oproti jaru zvýšila o 20 procent. Například v Holýšově zaplatí lidé za tunu 6 000 korun.

Situaci komplikují také polští zákazníci, kteří začali skupovat uhlí v České republice. V sousední zemi je ho totiž nedostatek. „Denně je několik poptávek z Polska, e-mailem, telefony, dokonce v sobotu byli u mě doma. Poláci by tady vykoupili celý sklad,“ uvedl majitel skladu v Holýšově Miloslav Čermák.

„Vesměs k nám jezdí polští zákazníci. Momentálně máme uhlí vykoupené a čekáme na zásobu,“ komentovala situaci vedoucí provozovny u Karviné Lucie Nowoczková. Pokud se cena nezmění, měli by od pondělí v Petrovicících prodávat uhlí za 6 008 korun za tunu.

Tagy: