Zálohy na energie mají brzy zlevnit. Ne každý to ale pocítí, jaká úskalí čekají na nájemce?

Elektrická zásuvka

Snížení záloh není pro všechny

Od října by se mohly v rámci energetického tarifu domácnostem snížit zálohy za energie. Vyplývá to z vládního nařízení. Jenže už teď je jasné, že ne ke všem doputuje pomoc hned. Někteří budou muset zřejmě počkat až na vyúčtování v příštím roce.

Paní Anna žije sama s malým synem v nájmu. „Mám 2+kk, asi 45 metrů čtverečních. Bydlím na Praze 4 a momentálně platím za energie tisíc korun. Mám jen elektřinu. Loni jsem platila 700 korun,“ uvedla. Elektřinu však nemá napsanou na sebe, platí za ni paušálem majitelce bytu. „Majitelka to platí sama a vždycky mi to vyúčtuje v lednu,“ dodala.

Vláda rozhodla, že už od října lidem pomůže nižšími zálohami za energie. Co to znamená pro dodavatele? „Přenastavíme naše IT systémy a fakturační systémy tak, aby ta pomoc dorazila k zákazníkům co nejrychleji. Už v říjnových zálohách by se to mělo projevit,“ potvrdil mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Pokud jsou ale energie napsané na majitele bytu a nikoliv na nájemníka, pak tato osoba musí spoléhat na to, že jí případné snížení záloh promítne hned v říjnu, a nebude čekat až do konečného vyúčtování.

„V případě, že se jedná o podnájemníka, tak nejsme schopni vůbec rozlišit, kdo ve finále za energie platí. Pro nás je to tak, že máme s někým smlouvu a tomu se to bude účtovat,“ uvedl mluvčí ČEZ Gazdík. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by měl pronajímatel po domluvě s nájemníkem příspěvek zohlednit. Přímo v nařízení vlády se ale o tom nic nepíše.

Někdo o možnosti nižších záloh ani neví

„Určitě by každý takový člověk měl požádat pronajímatele, aby zálohy začal snižovat, a promítnul tak snížení ceny. Není na to ale žádný nárok v tom smyslu, že by to pronajímatel musel udělat,“ řekl expert Aleš Fojtík.

Někteří lidé o možnosti nižších záloh dokonce vůbec nevědí. „Spíš jsem čekala zdražení,“ přiznala paní Anna. A tápou i někteří dodavatelé. Například společnost Innogy zatím neví, jakým způsobem bude majitelům zálohy snižovat.

„Finální opatření musí komunikovat vláda. My se připravujeme, ale důležité pro nás je finální rozhodnutí. Nemůžeme předávat zákazníkům neúplné informace,“ sdělil mluvčí Innogy Martin Chalupský. Přitom lidí, kteří nemají zálohy psané na sebe, ale nechávají je na majitele, poslední dobou přibývalo. Pro nájemce je to v době rostoucích cen výhodné.

„Mají lepší podmínky, než by dostali na novou smlouvu u současných dodavatelů,“ vysvětlil makléř Jan Martina. Pokud ale mají lidé pocit, že platí přehnané zálohy, mohou si už teď na webu energetického regulačního úřadu zkontrolovat, zda platí adekvátní částky.

Tagy:
domácnost ČEZ elektřina energie dodavatelé ceny Praha 4 plyn energetika domácnosti vláda Energetický regulační úřad zálohy Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Innogy energetický tarif Jan Martín