Češi si nastěhovali uprchlíky domů, někteří litují. Přecenili síly, tvrdí experti

Před Kongresovým centrem stojí velké červené stany, kde si mohou uprchlíci vyřídit český bankovní účet.

Hůle a Vlček o uprchlické krizi

Řada lidí si v první fázi migrační vlny k sobě nastěhovala ukrajinské uprchlíky, aniž by počítali s tím, že u nich mohou zůstat dlouhé měsíce. V pořadu 360 na CNN Prima NEWS to řekl vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček prohlásil, že někteří Češi v tomto ohledu přecenili svoje síly.

Do České republiky zatím přišlo na 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. „Již nedochází k takovému přetlaku na krajských asistenčních centrech pomoci. Na druhé straně nám vzrůstá procento uprchlíků, kteří požadují ubytování. To samozřejmě do jisté míry může komplikovat situaci tam, kde hlavně v první vlně uprchlíci přišli, to znamená v oblasti Prahy, Středočeského kraje, případně Brna,“ vysvětlil Vlček.

Někteří z běženců našli přístřeší u českých rodin, jiní ale například přespávají v tělocvičnách. „Vláda v tuto chvíli nemá nástroj, který by počítal s tím, že uprchlíci by mohli někde bydlet řádově měsíce, půl roku nebo i déle. Je to opravdu velký problém,“ upozornil Hůle.

Problém zatím nevyhřeznul naplno

„Nesouhlasím s tím, že by stát neměl systém a koncepci. Naopak. Chtěl bych osobně poděkovat všem občanům, kteří se k tomu postavili. Převážná míra je ubytování v domácnostech a myslím si, že stát připravil podporu až do výše 12 tisíc korun na bytovou jednotku, je něco, co i do budoucna může občany motivovat. Je to zároveň předstupeň toho, aby se řešila integrace uprchlíků do české společnosti,“ řekl Vlček.

Hůle uvedl, že na jejich horkou linku se stále více obrací lidé, kteří si v první fázi vzali nějakou uprchlickou rodinu domů a nepočítali s tím, že si ji berou na rok. „Stát trochu spoléhal na to, že se problém nějak vsákne, ale problém v tuto chvíli nevyhřezává kvůli empatii lidí,“ řekl Hůle.

„Samozřejmě v prvopočátku byl humanitární impulz ze strany občanů a domácností velký a občané se v první chvíli určitě nedívali na to, jestli budou dostávat nějaký solidární příspěvek od státu nebo kompenzaci. Je třeba říci, že někteří přecenili své síly,“ reagoval Vlček.

Tagy: