Češi vyráží na lyže do Bulharska. Je to bez testů, zájem je veliký, hlásí cestovka

Zájezdový autobus

Cestovka nabízí zájezdy bez negativních testů

Jedna z českých cestovních kanceláří začala nabízet lyžařské zájezdy do Bulharska autobusem a se zdůrazněním, že cesta je bez nutnosti testů na koronavirus. Zájem o destinaci zaznamenává obrovský. Podle epidemiologa Romana Prymuly by se však měla taková výprava uskutečnit jen za předpokladu, že lidé budou protestovaní alespoň antigenními testy.

Zimní letovisko vybavené na evropské úrovni, otevřené restaurace a ceny jako u nás. Pro majitele cestovní kanceláře představuje Bulharsko hit koronavirové sezóny. „Zájem o tuto destinaci je obrovský, my jsme zájezd pustili do prodeje v pondělí večer a v tuto chvíli máme více než 200 potvrzených klientů. Máme na 28. 1. přichystané dva patrové autobusy, kapacita je 80 míst, s tím, že klienti mají možnost si přikoupit druhé sedadlo,“ upřesnil ředitel cestovní kanceláře Petr Kotek.

Cesta autobusem však přináší při současné pandemické situaci značné riziko. Lidé stráví v autobuse 16 hodin, roušku cestovní kancelář při jízdě pouze doporučuje a platný test na koronavirus ani nevyžaduje. Hrozí tak riziko, že se cestující mohou nakazit.

„Pokud by se taková akce měla uskutečnit, tak si myslím, že za jediné podmínky. Že lidé budou skutečně protestováni minimálně antigenními testy, než se vydají na cestu, a že ty testy budou mít nějakou platnost, třeba 48 hodin,“ řekl epidemiolog Roman Prymula.

Podle ředitele cestovní kanceláře, která zájezd organizuje, ale taková povinnost neexistuje. „Nikdo nám nic nenařizuje, my nedokážeme posuzovat rizikovost nakažlivosti. Předpokládám, že pokud by to rizikové bylo, aby situace vyžadovala negativní testy, tak bychom je vyžadovali,“ řekl Kotek.

Invia: Prodej lyžařských zájezdů neevidujeme

Ostatní cestovní kanceláře zájezdy za lyžováním buď vzdaly nebo je prodávají až na únorové termíny. „Pořádáme lyžařské zájezdy do hlavních destinací jako je Rakousko, Itálie či Francie a nyní vyčkáváme, jak se situace bude vyvíjet,“ uvedl Jan Bezděk z cestovní agentury Fischer.

„Vzhledem k tomu, že naše společnost vždy nejvíce prodává zájezdy do Rakouska a Itálie, kde jsou momentálně zavřené sjezdovky i hotely, prodej neevidujeme. Bohužel, momentálně logicky ani v českých Krkonoších,“ řekla Andrea Řezníčková z Invia.

Ještě minulý týden bylo podle brněnské cestovní kanceláře České kormidlo lyžování v Bulharsku šílenou myšlenkou. Když ale během dvanácti hodin vyprodala první patrový autobus, zjistila, že Češi jsou schopní kvůli své vášni vyměnit Alpy za cokoliv.

Tagy: