Češi fotografovali u zbrojovky v Albánii. Úřady je propustily, vyšetřování ale pokračuje

V Albánii byli zatčeni čtyři Češi, kteří fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan.

Češi, kteří fotografovali u zbrojovky v Albánii, byli propuštěni

Albánské úřady propustily čtyři Čechy, které v neděli zadržela policie při fotografování u zbrojovky ve městě Polican. O propuštění čtveřice informoval v pondělí web Albanian Daily, podle jehož informací bude ale vyšetřování nedělního incidentu pokračovat.

Podle dřívějšího oznámení albánské policie Češi fotografovali v tunelu, který je přístupem do samotné zbrojní továrny ve středoalbánském Policanu. Češi se hájili tím, že jsou jen turisté. Policie je posléze převezla k výslechu do města Berat. Při prohlídce u nich nebylo nalezeno nic nezákonného, uvedl web euronews.al.

Zatčení Čechů se odehrálo den po sobotním incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky ve městě Gramsh. Albánský premiér Edi Rama uvedl, že tato trojice je podezřelá ze špionáže.

Co se ve zbrojovce odehrává?

České ministerstvo zahraničních věcí v neděli sdělilo, že o případu čtyř zadržených českých občanů ví. Podle něj jde o dva muže a dvě ženy. „Náš zastupitelský úřad byl informován ze strany místní policie a nyní zjišťujeme další podrobnosti. Žádný z dotyčných českých občanů se zatím neobrátil na náš zastupitelský úřad,“ sdělila v neděli mluvčí ministerstva Lenka Do.

Zbrojovka v Policanu zahájila výrobu v 60. letech a bývala jedním z největších závodů tohoto typu v tehdejší komunistické Albánii, vyráběla se v ní munice i kopie sovětských pušek AK-47. Podle některých médií je nyní dlouhodobě uzavřená a zbraně se v ní nevyrábí. Jiné informace hovoří o tom, že v závodě se již pouze rozebírají vyřazené zbraně a munice.

Tagy:
policie zbraň Albánie Berat propuštění Češi zadržení AK-47 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Polican Gramsh