Albánie zatkla čtyři Čechy za fotografování u zbrojovky. Jsme turisté, hájí se zadržení

V Albánii byli zatčeni čtyři Češi, kteří fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan.

Zatčení Češi v Albánii

V Albánii byli v neděli zatčeni čtyři Češi, kteří fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan. S odvoláním na místní úřady o tom informovala albánská média. Podle nich zadržení uvedli, že jsou turisté. České ministerstvo zahraničí bylo podle mluvčí Lenky Do o případu informováno, na zastupitelský úřad se zatím nikdo ze zadržených Čechů neobrátil.

„Ministerstvo zahraničních věcí ví o případu čtyř českých občanů, které v Albánii zadržela policie. Jde o dva muže a dvě ženy. Náš zastupitelský úřad byl informován ze strany místní policie a nyní zjišťujeme další podrobnosti. Žádný z dotyčných českých občanů se zatím neobrátil na náš zastupitelský úřad,“ sdělila Do.

Zatčení Čechů přichází den po sobotním incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky ve městě Gramsh. Ve snaze zastavit cizí státní příslušníky byli zraněni dva albánští vojáci, uvedlo tamní ministerstvo obrany.

Trojici, která se podle vyšetřovatelů vydávala za turisty, bylo v neděli oficiálně sděleno podezření ze špionáže. Po incidentu v Gramshi albánské úřady zesílily ostrahu dalších vojenských objektů v zemi, uvedla média.

Čtveřici Čechů v neděli zatkla albánská vojenská policie, která střeží areál zbrojovky ve středoalbánském Poliçanu, uvedl web Euronews.al. Nyní jsou na policejním výslechu, při prohlídce u žádného z nich nebylo nalezeno nic nezákonného, uvedl server. Policie sdělila, že Češi fotografovali tunel, který je přístupem do samotné zbrojní továrny.

Zbrojovka je dlouhodobě uzavřena

„Vojenská policie ve spolupráci se státní policií izolovala vchody do tunelů a po pátrání zadržela dvě osoby české národnosti,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany. Podle něj byly později zadrženy také dvě Češky, které čekaly na své mužské partnery ve vzdálenosti asi 1,5 kilometru od tunelů. Čtveřice zůstává zatčena a případu se věnují albánské bezpečnostní složky, dodalo ministerstvo.

Místní obyvatelka serveru Euronews.al řekla, že zadržení Češi zřejmě odstranili zámek na dveřích do tunelu. Dodala, že na chátrající továrnu se chodí dívat mnoho turistů, není však snadné dostat se dovnitř. Závod je podle ní v současnosti prázdný.

Zbrojovka v Poliçanu zahájila výrobu v 60. letech a bývala jedním z největších závodů tohoto typu v tehdejší komunistické Albánii. Vyráběla se v ní munice i kopie sovětských pušek AK-47. Podle některých médií je nyní zbrojovka dlouhodobě uzavřena a zbraně se v ní nevyrábí. Jiné informace hovoří o tom, že se v závodě již pouze rozebírají vyřazené zbraně a munice.

Albánské úřady loni oznámily, že vyšetřují pětici Čechů a dva Rusy kvůli podezření ze špionáže během vojenského cvičení Defender Europe 21, které v Albánii pořádala Severoatlantická aliance. Češi, kteří společně cestovali po Albánii v pronajatém autě, byli podle médií podezřelí z fotografování letecké základny NATO u města Kuçova a cvičení amerických vojáků v přístavním městě Drač.

Tagy:
policie NATO tunel média Albánie turisté Češi zadržení Česko zbrojovka Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ministerstvo obrany České republiky Polican Gramsh Kuçovë Drač