Česká krizová komunikace je nejhorší na světě, říká sociolog Herzmann

Jan Herzmann

„Kdyby u nás přistáli Marťani a poslechli si výroky politiků nebo mediální komentáře, tak by museli dojít k dojmu, že česká krizová komunikace je ta nejhorší na světě,“ prohlásil sociolog Jan Herzmann v mimořádném vysílání CNN Prima NEWS. Mimo jiné hodnotil projev prezidenta Miloše Zemana a vyjádření slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové.

Současná krizová komunikace české vlády je podle Herzmanna tristní, ale zároveň podotkl, že na začátku pandemie na jaře vlastně žádná světová vláda netušila, jak za této situace komunikovat. Podobné problémy jako česká vláda má i ta slovenská, lepší je to například v Německu a jiných západních zemích.

Na špatné podobě krizové komunikace se podepisuje i premiér Andrej Babiš (ANO). „Premiér Babiš není úplně nejlepší rétor a když se snaží něco obsáhle vysvětlit, tak to většinou nedopadá dobře,“ řekl CNN Prima NEWS Herzmann.

Sociolog hodnotil také středeční projev prezidenta Miloše Zemana. „Prezident dnes vystupoval jako instituce, byl takový kamenný a strnulý,“ uvedl Herzmann s tím, že Zeman v projevu chtěl zdůraznit výběr vyznamenaných osobností a podtrhnout fakt, že jim vyznamenání nemohl předat osobně. Za lehce překvapivé pak označil ocenění předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Ten totiž v poslední době se Zemanem příliš nevycházel. „Vyznamenání si však zaslouží,“ doplnil Herzmann.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pak oproti Zemanovi působila mnohem lidštěji. Sociolog uvedl, že se na tom podepsala i forma jejího vystoupení. Zatímco Zeman pronesl projev, Čaputová hovořila v interview pro CNN Prima NEWS. Podle Herzmanna proto Čaputová působila vstřícněji.

Tagy: