Netanjahu nejdříve jedná a pak až konzultuje. Biden je divák, prestiž USA upadá, píše CNN

Spojené státy ztrácejí schopnost ovlivňovat nebo regulovat kroky Izraele na Blízkém východě, a to i přesto, že Washington patří mezi přední spojence Tel Avivu. Uvádí to analýza CNN. Podle ní izraelský premiér Benjamin Netanjahu nejdříve jedná a pak až kroky projednává s USA. Z Joea Bidena je tak prý divák.

Izrael v úterý zahájil pozemní operaci v Libanonu, uvedla BBC. Invazí tak vrcholí poslední řetězec událostí, během kterého židovský stát ochromil členy teroristického hnutí Hizballáh hromadnou explozí nastražených pagerů a vysílaček a posléze zabil jejich velitele Hasana Nasralláha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mimořádně riskantní tah. Analýza CNN vysvětluje, čeho chce Izrael útoky na Hizballáh dosáhnout

Hizballáh se s Izraelem ostřelují dlouhé měsíce. USA se snažily zabránit větší eskalaci, to ale nevyšlo. Washington podle CNN předem nevěděl ani o tom, že se Izrael chystá zlikvidovat Nasralláha.

Analytik Stephen Collinson se proto domnívá, že schopnost USA ovlivňovat kroky Izraele upadá. „Kdysi mocné Spojené státy jsou v rychle se prohlubující regionální krizi bezmocné,“ uvádí analýza.

Problém podle Collinsona spočívá v tom, že Izrael svého spojence neposlouchá a Biden dostává jen částečné informace.

„Netanjahu často nejdříve jedná a s USA se radí až později, i když jeho kroky jistě oslabí americké diplomatické úsilí a zvýší obavy, že USA budou zataženy do katastrofální regionální války,“ uvedl Collinson.

Poškozený obraz Bidena i USA

Neúspěch americké diplomacie se odráží i ve snaze smířit Hamás a Izrael. Strany spolu válčí už rok, klid zbraní je ale v nedohlednu.

„Díky tomuto izraelskému přístupu se Bidenova administrativa často jeví spíše jako divák než jako aktivní účastník událostí, jak by se na velmoc slušelo. Měsíce vyčerpávající kyvadlové diplomacie ministra zahraničí Antonyho Blinkena byly většinou bezvýsledné. USA neustále prosazují příměří v Gaze, o které zřejmě Netanjahu ani Hamás nestojí,“ kritizuje analýza.

Takový obraz ale podle Collinsona poškozuje nejen současnou administrativu, ale také pozici Spojených států jako takovou.

„Nejde jen o diplomatickou ostudu. Kdykoli je americký prezident veřejně odmítnut, je to spojeno s újmou na jeho osobní prestiži a vnímání globální moci USA. A roste pravděpodobnost, že Biden, který přišel do úřadu s prohlášením, že je odborníkem na zahraniční politiku, opustí za několik měsíců Bílý dům s tím, že zuřící válka na Blízkém východě pošpiní jeho odkaz,“ píše CNN.

Izrael přesto věří, že i přes mezery v komunikaci zůstanou USA věrným spojencem. Biden ostatně oznámil, že na Blízký východ pošle další vojáky, kteří mají chránit židovský stát. Přesun arzenálu má mimo jiné sloužit jako varování pro Írán, který na Izrael v dubnu jednorázově zaútočil gigantickým dronovým náletem.

„Sázka izraelského vůdce na to, že Bidenova administrativa přes všechny výhrady zůstane garantem bezpečnosti židovského státu, se vyplatila. Například v dubnu pomohly USA a jejich spojenci odrazit masivní íránský raketový útok a útok bezpilotních letounů na Izrael. Údery následovaly po izraelském úderu, o kterém USA předem nevěděly, na íránský diplomatický komplex v Damašku. Při něm zahynulo osm vysokých důstojníků íránských Islámských revolučních gard,“ uzavřela CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy: