České i slovenské hry za hubičku. Startují oslavy tuzemské herní tvorby, dojde i na premiéry

V pondělí 14: listopadu startuje Czech & Slovak Games Week.

České videohry táhnou. Tuzemští herní vývojáři hlásí miliardové obraty

V předvečer státního svátku 17. listopadu začíná týden oslav ve znamení českých a slovenských videoher. Třetí ročník akce Czech & Slovak Games Week nabídne výrazné slevy na tuzemskou herní tvorbu, do projektu se letos zapojilo přes 230 titulů od 106 vývojářských studií. Událost vykopne speciální vysílání, během něhož dojde na odhalení několika novinek i světových premiér.

Český herní průmysl nadále bobtná, v loňském roce zaznamenal další raketový růst i obrat ve výši sedmi miliard korun. Ačkoliv velké tuzemské tituly slaví v zahraničí pohádkové úspěchy, pro malá a střední studia je stále náročné se zviditelnit v globální konkurenci – her je zkrátka tolik, že se ve světovém výběru ztratí. Každoroční akce Czech & Slovak Games Week si proto klade za cíl ukázat, že se zdejší vývojáři nemusí za svou tvorbu stydět.

„Během druhého ročníku popularita akce obrovsky narostla. Zapojil se skoro celý český a slovenský herní průmysl. Oproti loňsku chceme dát větší prostor i chystaným a ještě nevydaným projektům, ukázat potenciál lokálního odvětví do budoucna a pomoci nastartovat nadějné projekty,“ rozvedl ideu Pavel Barák, předseda Asociace českých herních vývojářů a člen představenstva Hospodářské komory ČR.

Celý slevový týden startuje v pondělí 14. listopadu od 19:00 živým vysíláním s názvem Czech & Slovak Direct Showcase. Během livestreamu se představí více než 30 chystaných nebo aktualizovaných her, přičemž chybět nebudou ani světové premiéry a dosud nezveřejněné novinky.

Až 80procentní slevy jsou k mání na digitálních obchodech Steam a GOG. V prvním jmenovaném případě budou po celý týden probíhat i živá vysílání z hraní tuzemských titulů či virtuální besedy se samotnými tvůrci. Kompletní program a seznam zapojených herních studií je k nalezení na stránkách akce.

Českým hrám se pravidelně věnujeme v rámci herního pořadu CNN Prima Gaming. Relaci můžete sledovat každou sobotu od 22:40 na CNN Prima NEWS či na webových stránkách cnnprima.cz, kde najdete i archiv již odvysílaných epizod.

Tagy:
počítačové hry 17. listopad videohry studium projekt Hospodářská komora přímý přenos Gaming státní svátek sleva herní průmysl Asociace českých herních vývojářů Steam slavnost CNN Prima Gaming Pavel Barák Asociace českých herních vývojářů, z. s.