Za šíření černého kašle může i nová vakcína, má jasno Hostomský. Hovoří o dani za pohodlí

Zdeněk Hostomský

Nárůst počtu případů černého kašle je důsledkem pohodlnější vakcinace, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS biochemik Zdeněk Hostomský. Očkování fungující v Česku od roku 2007 sice brání symptomům nemoci, ale nikoliv jejímu šíření.

„Černý kašel byl dlouhá léta jeden z největších faktorů kojenecké úmrtnosti a vakcína proti němu byla vyvinuta až ve 40. letech. Do Česka se dostala o deset let později. Vakcína využívala celé bakterie, takže byla velmi úspěšná, ale zároveň měla i spoustu nežádoucích vedlejších účinků – vysoké horečky, bolest svalů a mnohdy i záchvaty,“ uvedl Hostomský.

ČTĚTE TAKÉ: Před čím a v jakém období se očkovat? Seznam pro děti i dospělé

Vědci proto pracovali na vylepšené látce s menším množstvím vedlejších účinků. Vznikla proto vakcína bezbuněčná, na kterou jsme plně přešli v roce 2007.

„Takže teď, kdy u nás dochází k nárůstu počtu nakažených, svým způsobem platíme za své pohodlí,“ poznamenal a vyloučil, že by k nám černý kašel přišel z nějakých exotických zemí. „Je to endemická infekce, která je všude kolem nás. Ukázalo se, že když jsme přešli na mírnější vakcínu, tak se vytvořila populace lidí, a jsou to zejména děti mezi 12 a 18  lety, kteří jsou nyní hlavními přenašeči. Očkování bakteriální infekci a její symptomy sice utlumí, ale nesníží její infekčnost,“ vysvětlil.

Řešením tak podle Hostomského je vytvořit vakcínu třetí generace, která by nejenom zabránila symptomům nemoci, ale i jejímu šíření. „Na tom se pracuje, ale je to velmi komplikovaná imunologie,“ upozornil a odhadl, že by mohla být hotová za dva až tři roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel je vážný problém, říká Prymula. Snadno se šíří, kojenci na něj umírají, upozorňuje

Tagy: