Jsme v p*deli, hlásili čeští policisté na Ukrajině. Podle prezidia jsou ale v pořádku

Policisté

Ruští vojáci vjíždí na ukrajinské území z anektovaného Krymu

Na Ukrajině uvěznila válka i dva české policisty. Ti působí v zemi jako členové pozorovatelské mise Organizace bezpečnosti a spolupráce v Evropě (OBSE). Ve čtvrtek ráno se měli odmlčet a už se prý neozvali. Informoval o tom web TN.cz. Podle policejního prezidia jsou ale oba muži v pořádku.

Ruské tanky přejely ukrajinskou hranici, Vladimir Putin se rozhodl pro zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací v Donbasu. A právě na východě Ukrajiny zasažené ruskými útoky uvázli čeští policisté, kteří dohlíželi na dodržování Minských dohod. S informací přišel web TN.cz, kterému to potvrdil i mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.  „Máme tam dva naše policisty, kteří slouží v rámci mise Organizace bezpečnosti a spolupráce v Evropě,“ uvedl Moravčík.

Podle něj jsou oba muži ale v pořádku. Mluvčí pokračoval, že jedním z klíčových zájmů mise je ochrana policistů. „OBSE tak v aktuální době přijímá opatření, aby všechny členy ochránila a aby byli v bezpečí, to se logicky týká i našich policistů,“ dodal.

Blízký jednoho z policistů, který si přál zůstat v anonymitě, webu sdělil, že má obavy, protože se v ranních hodinách český člen mezinárodní mise odmlčel. „Ten kontakt ustal ráno, kdy jsem se ptal, jaká je situace. Říkal, že je to úplně v p**eli, teď už nečte ani moje zprávy,“ prozradil.

Že komunikace neprobíhá, je podle Moravčíka ale standardní věc, protože na Ukrajině dochází k výpadkům signálu. „Ale kdykoliv to jde, jsme s nimi v kontaktu. Jsou v bezpečí,“ poznamenal.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina policisté Rusko Organizace bezpečnosti a spolupráce v Evropě