PŘEHLEDNĚ: Klíčoví velitelé Hizballáhu. Koho Izrael již zlikvidoval a kdo je dalším cílem?

Izrael ve válce s teroristickým hnutím Hizballáh zaznamenal řadu vojenských úspěchů. V posledních týdnech se mu podařilo eliminovat sérii jeho představitelů, včetně generálního tajemníka Hasana Nasralláha. Několik vlivných mužů ale ve skupině stále figuruje. Podívejte se, koho již Izrael zabil a kdo je možným dalším cílem.

Izraelské nálety v Libanonu zabily v posledních týdnech nejméně sedm vysoce postavených velitelů a představitelů Hizballáhu, včetně šéfa militantní skupiny Hasana Nasralláha. Tyto údery zasadily militantní skupině podporované Íránem nejvýznamnější ránu od jejího vzniku na počátku 80. let, píše CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael má menší, ale vyspělejší armádu než Írán. Analytik popsal, jak odpoví na noční útok

Izrael mezitím v úterý zahájil pozemní ofenzívu v jižním Libanonu, čímž spustil „další fázi“ své války s Hizballáhem. Podívejte se, koho z významných vůdců Hizballáhu Izrael již eliminoval a kdo je dalším cílem.

Fuád Šukr

V noci na úterý 30. července Izrael podnikl letecký útok, při kterém byl v libanonském Bejrútu zabit tehdejší velitel Hizballáhu Fuád Šukr. Stalo se tak několik hodin před zavražděním politického vůdce Hamásu Ismaila Haníji v Íránu.

„Šukr byl jedním z řady veteránů Hizballáhu, kteří patřili k zakladatelům vojenského křídla skupiny,“ řekl webu Al Jazeera Nicholas Blanford, expert na Hizballáh. Izraelští vojenští představitelé popsali Šukra jako blízkého poradce generálního tajemníka Hizballáhu Hasana Nasralláha a muže zodpovědného za získání většiny modernějších zbraní skupiny, „včetně přesně naváděných raket, řízených střel, protilodních střel, raket dlouhého doletu a bezpilotních letounů“.

Šukr byl významným přítelem bývalého vojenského velitele Hizballáhu Imada Mughniyeha, který byl v roce 2008 zavražděn Izraelem v Damašku, načež Šukrovo postavení ve skupině vzrostlo, uvedl Hizballáh.

Izraelští vojenští plánovači uvedli, že Šukr byl zodpovědný za raketový útok, při němž zahynulo 12 dětí hrajících fotbal v Majdal Šamsu na okupovaných Golanských výšinách. Hizballáh ale odpovědnost za útok odmítl.

Šukr, známý také jako al-Hajj Mohsen, se narodil v Nabatíji v Baalbeku ve východním Libanonu. O dvacet let později, po izraelské invazi do Libanonu v roce 1982, patřil k zakladatelům Hizballáhu. Svou roli ve skupině si udržel po celá 80. léta, přičemž Spojené státy ho obvinily, že v roce 1983, kdy mu bylo 20 let, dohlížel na bombový útok na kasárny americké námořní pěchoty v Bejrútu. Podle izraelské armády Šukr v následujícím desetiletí dohlížel na četné útoky proti izraelské armádě a jejímu bývalému spojenci, Jiholibanonské armádě.

V roce 2000 ho izraelští představitelé obvinili z organizování únosu a zabití tří izraelských vojáků během útoku Hizballáhu na oblast farem Šebáa, malého pruhu země na rozhraní Sýrie, Libanonu a Izraelem okupovaných Golanských výšin, jehož svrchovanost zůstává sporná. Kromě toho, že po Šukrovi pátral Izrael, ho hledaly také Spojené státy. Na webových stránkách americké vlády Rewards for Justice (Odměny za spravedlnost) byla zveřejněna nabídka na vyplacení až pěti milionů dolarů za informace o Šukrovi poté, co byl v roce 2019 označen za „speciálně označeného globálního teroristu“.

Ibrahím Akíl

V pátek 20. září Izrael zasáhl obytnou čtvrť na jižním předměstí libanonského hlavního města Bejrútu při pokusu o atentát na vysokého velitele Hizballáhu Ibrahíma Akíla. Hizballáh následně potvrdil, že při útoku zemřel. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví tehdy zahynulo celkem 14 lidí a 66 dalších bylo zraněno.

Akíl, vysoký představitel elitních jednotek Hizballáhu Radwan Force, na jehož hlavu vypsalo americké ministerstvo zahraničí odměnu sedm milionů dolarů, byl údajně na společné schůzce Hizballáhu a nejmenované palestinské skupiny, když izraelský úder srovnal se zemí nejméně dvě budovy.

Podle izraelské armády se Akíl připojil k Hizballáhu v 80. letech a byl zodpovědný za útoky této skupiny mimo Libanon. Stejně jako většina vysokých vojenských představitelů Hizballáhu byl i Akíl stínovou postavou, která nevystupovala na veřejnosti a nevydávala žádná prohlášení. Podle amerických představitelů působil Akíl, známý také jako Tahsin, v nejvyšším vojenském orgánu Hizballáhu. V USA byl hledán v souvislosti s jeho rolí při bombových útocích na americké velvyslanectví v Bejrútu v roce 1983, při nichž zahynulo 63 lidí, a na kasárny americké námořní pěchoty, při nichž zahynulo 241 amerických příslušníků, píše Al Jazeera.

Ahmed Wehbe

Při stejném útoku, který cílil na Akíla, byl zabit také velitel Ahmed Wehbe, informoval web The Washington Post.

Podle webu Palestine Chronicle se Ahmed Mahmúd Wehbe, známý také jako Hadždž Abú Husajn Samír, narodil 1. listopadu 1964 v Adlúnu v jižním Libanonu. Připojil se k Islámskému odporu v době jeho vzniku a aktivně se účastnil mnoha vojenských operací během izraelské okupace jižního Libanonu.

V průběhu let zastával v Hizballáhu různé vedoucí funkce, zejména v Ústřední výcvikové jednotce, kde působil až do roku 2007. V letech 2007 až 2012 převzal odpovědnost za výcvik v rámci Radwan Force, specializované jednotky Hizballáhu. Poté vedl Ústřední výcvikovou jednotku až do roku 2014.

Počátkem roku 2024 se stal vůdcem Radwan Force. Během probíhající války vedl vojenské operace na libanonské frontě.

Ibrahím Kubajsí

Ve středu 25. září byl při leteckém útoku na jižní předměstí Bejrútu zabit Ibrahím Kubajsí, který vedl raketovou jednotku Hizballáhu.

Podle webu Republicworld.com zastával v Hizballáhu významnou pozici. Kromě toho, že velel raketové jednotce skupiny, hrál také klíčovou roli ve strategických vojenských operacích. „Díky svým odborným znalostem byl klíčovou postavou Hizballáhu, který byl schopen zasahovat izraelské pozice raketami a dalšími moderními zbraněmi,“ píše zmíněný web.

Kubajsí byl údajně zodpovědný za několik odpalů raket na Izrael a podílel se na útoku z roku 2000, při němž byli uneseni a zabiti tři izraelští vojáci.

Mohammad Surur

Při útoku na Bejrút byl ve čtvrtek 26. září zabit Mohammad Surur. Ten vedl nově zřízenou jednotku bezpilotních letounů Hizballáhu a dohlížel na útoky skupiny bezpilotními letouny a řízenými střelami na Izrael z Libanonu.

Podle izraelské armády se Surur k Hizballáhu přidal v 80. letech a vedl v Libanonu projekty na výrobu dronů. Zřídil k tomu účelu vyhrazená místa. Armáda uvedla, že některé z nich se nacházely pod civilními budovami v Bejrútu a dalších částech Libanonu. Dodala, že od začátku války v Gaze Surur zorganizoval četné útoky dronů proti izraelským vojenským silám a civilistům, píše izraelský web Haaretz.com.

Hasan Nasralláh

O den později, v pátek 27. září, přišel ale daleko významnější úder. Při izraelském náletu na podzemní sídlo Hizballáhu v jižním Bejrútu byl zabit čtyřiašedesátiletý vůdce skupiny Hasan Nasralláh.

Nasralláh, bývalý vůdce libanonského militantního šíitského islamistického hnutí, byl jednou z nejznámějších a nejvlivnějších osobností na Blízkém východě. Před svou smrtí se několik let neobjevoval na veřejnosti, protože se obával, že na něj Izrael spáchá atentát.

Příznivci skupiny ho uctívali. Pod Nasralláhovým vedením pomáhal Hizballáh cvičit bojovníky palestinské ozbrojené skupiny Hamás i milice v Iráku a Jemenu a získával od Íránu rakety a střely pro použití proti Izraeli. Řídil vývoj Hizballáhu, který se z milice založené za účelem boje proti izraelským jednotkám okupujícím Libanon stal vojenskou silou silnější než libanonská armáda, mocenským činitelem v libanonské politice, významným poskytovatelem zdravotnických, vzdělávacích a sociálních služeb a klíčovou součástí snahy Íránu, který jej podporuje, o získání nadvlády v regionu, píše BBC.

Vůdcem Hizballáhu se stal v roce 1992 ve věku 32 let poté, co byl jeho předchůdce Abbás al-Musáví zavražděn při útoku izraelského vrtulníku.

Nabíl Kaúk

V neděli 29. září přišel další úder. Při náletu na vnější bejrútskou oblast Chyah byl zabit Nabil Kaúk, který působil jako velitel preventivní bezpečnostní jednotky Hizballáhu. Byl také členem ústřední rady Hizballáhu. V říjnu 2020 jej USA označily za globálního teroristu a uvalily na něj sankce.

Kaúk byl členem Hizballáhu již od 80. let. Byl známý svou rolí vojenského velitele Hizballáhu během války s Izraelem v roce 2006 a často vystupoval v médiích, kde diskutoval o politických a bezpečnostních otázkách, píše web News18.com

Izraelská armáda jej označila za klíčového hráče v probíhajících konfliktech.

„IDF budou i nadále zasahovat a likvidovat velitele teroristické organizace Hizballáh a zakročí proti každému, kdo ohrožuje občany Státu Izrael,“ uvedly Izraelské obranné síly (IDF) v oznámení o Kaúkově smrti na sociální sít X.

Kdo je dalším cílem?

V čele Hizballáhu ale stojí několik dalších vlivných mužů. Hnutí navíc bude zřejmě hledat nástupce Hasana Nasralláha.

Naim Kásim

Naim Kásim, přezdívaný Intelektuál Hizballáhu, je šíitský libanonský duchovní a politik. Je zástupcem generálního tajemníka Hizballáhu a v současné době nejvyšším představitelem skupiny.

Narodil se v Kfar Fila v jižním Libanonu a v roce 1982 patřil k zakládajícím členům Hizballáhu. Od roku 1992, kdy Hizballáh vstoupil do politické sféry, působil jako druhý zástupce velitele. Je všeobecně považován za vedoucí mediální osobnost Hizballáhu, píše web Counterextremism.com.

Hášim Safíuddín

Zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha upoutalo pozornost na muže, který je považován za jeho nástupce, Hášima Safíuddína, píše web The Times of Israel.

Safíuddín jako šéf výkonné rady dohlíží na politické záležitosti Hizballáhu. Je také členem Rady džihádu, která řídí vojenské operace skupiny. Safíuddín je Nasralláhův bratranec a stejně jako on je duchovní, který nosí černý turban označující údajný původ od islámského proroka Mohameda.

Americké ministerstvo zahraničí ho v roce 2017 označilo za teroristu.

Ibráhím Amín as-Sajjid

Ibráhím Amín as-Sajjid je předsedou politické rady Hizballáhu. Původně studoval v náboženských školách v Íránu a začal svou politickou kariéru v hnutí Amal. Později se však přidal k Hizballáhu, kde se stal významným představitelem, informoval web hezbollah.org.

V roce 1985 veřejně představil manifest Hizballáhu a začal šířit jeho ideologii. Byl také důležitým spojením mezi Hizballáhem a Íránem. Od roku 1992 působí jako poslanec libanonského parlamentu a v roce 2001 se stal členem nejvyššího vedení Hizballáhu.

Mohammed Raad

Mohammed Raad je vedoucím bloku Hizballáhu v libanonském parlamentu. Původně pracoval jako učitel a vystudoval filozofii na Libanonské univerzitě. Byl blízkým stoupencem imáma Músy al-Sadra a spoluzakládal Hizballáh.

Také se podílel na vzniku „Výboru na podporu islámské revoluce v Íránu“. Deset let působil jako šéfredaktor stranických novin Al-Ahed a aktivně se zapojoval do islámských studentských organizací. Od roku 1992 byl několikrát zvolen do libanonského parlamentu, kde zastupuje jižní Libanon, uvedl web Hezbollah.org.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jediná oběť íránské raketové salvy? Palestinec, který byl ve špatný čas na špatném místě

Tagy:
Izrael politika Írán Bejrút Libanon Hizballáh ozbrojený konflikt Prorok Mohamed Hasan Nasralláh Izraelské obranné síly Fuád Šukr Ibrahim Aqil Ibrahim Kobeissi Nabil Qaouk Naim Qassim Hashem Safieddine Ibrahim Amin Al-Sayyed Mohammed Raad Mohammad Surur Ahmed Wehbe Nabil Kaúk