Česko posílá Ukrajině další kulomety či náboje. Na Slovensko může zamířit 400 vojáků

Armáda ČR

Tisková konference po jednání vlády 3.3.2022

Ministerstvo obrany pošle na Ukrajinu další zbraně nebo munici za 17 milionů korun. Dostala je darem od českých zbrojařských firem. Dodávku ve čtvrtek večer na mimořádném zasedání schválila na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) vláda, sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Celkem už poslala na pomoc Ukrajině proti ruské invazi vojenský materiál za více než 650 milionů korun.

Černochová mimo jiné uvedla, že se česká vláda kloní k možnosti posílit východní křídlo NATO na Slovensku, kam by ČR mohla vyslat až 400 vojáků.

Materiál, kterým se ve čtvrtek zabývala vláda, ministerstvo obrany dostalo od společností Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Kabinet schválil jeho bezúplatný převod Ukrajině. Jedná se o kulomety, útočné pušky, samopaly, náboje pro ně a taktické rukavice.

„Děkuji zástupcům všech zapojených zbrojařských firem, že v této nelehké době našli během několika dní materiál, který Ukrajina nutně potřebuje k obraně proti Putinově agresi,“ uvedla Černochová.

Zbrojaři podle ministerstva obrany darovali stovky kulometů, útočných pušek, samopalů, více než 100 tisíc příslušných nábojů a asi tisícovku taktických rukavic. Darování přes ministerstvo obrany zvolili, aby se proces urychlil. Předání Ukrajině nyní zajistí ministerstvo.

Černochová se zbrojaři jednala o možnostech dodávek na Ukrajinu v neděli. Soukromé firmy chtějí podpořit Ukrajinu i přímými dodávkami. Vojenský materiál chtějí poslat třeba holding Czechoslovak Group nebo firmy STV Group a Meopta-optika. Na vojenskou pomoc Ukrajině mohou lidé přispívat na bankovní účet 304452700/0300, který zřídila ukrajinská ambasáda.

Vláda už dříve rozhodla o darování 4000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun a tisíců pušek a pistolí s miliony náboji za 188 milionů korun. Na Ukrajinu poslala i další vojenský materiál za asi 400 milionů korun. Kvůli bezpečnosti ho podrobně nespecifikovala. Ve středu ale ministerstvo potvrdilo, že v něm bylo i 160 protileteckých střel S-2 za 38,5 milionu korun. Vláda pak schválila dar zdravotnického materiálu z armádních zásob za 21 milionů korun.

Česko může vyslat až 400 vojáků na Slovensko

Černochová po čtvrtečním jednání vlády oznámila, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se přiklání k možnosti posílení východního křídla NATO na sousedním Slovensku. Zde by mohla vzniknout speciální skupina, tzv. battle group, která by sdružovala vojáky z armád Česka, Slovenska, Maďarska či Rumunska.

„Česko by do této battle group uvolnilo 400 osob,“ informovala na tiskové konferenci vlády Černochová. Mohlo by jít primárně o příslušníky mechanizované jednotky, vojenskou policii či specialisty na logistiku.

Ministr vnitra a 1. vicepremiér Vít Rakušan na tiskové konferenci upozornil, že do Česka stále proudí velké množství ukrajinských migrantů. „Číslo se pohybuje kolem 5000 denně,“ zmínil Rakušan s tím, že takové množství uprchlíků do ČR běžně přicházelo celkově za jeden měsíc.

Fiala: Dobrovolníci by za Ukrajinu mohli bojovat beztrestně

Fiala ve čtvrtek rovněž jednal s prezidentem Milošem Zemanem o možnosti, aby se čeští dobrovolníci mohli v případě vlastního zájmu účastnit bojů na Ukrajině po boku místních obránců.

„Není možné dát kolektivní možnost Čechům jet bojovat za Ukrajinu. Ani vzhledem k počtům žádostí a rizikům, které to provází, nelze poskytovat individuální povolení. Ale je možné těmto lidem garantovat beztrestnost formou abolice prezidenta s mojí kontrasignací,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Fiala.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina ODS Jana Černochová vláda Volodymyr Zelenskyj Česko Česká zbrojovka materiál Ministerstvo obrany České republiky Sellier & Bellot