Lidem, kteří půjdou bojovat za Ukrajinu, garantujeme beztrestnost, řekli Fiala se Zemanem

Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala při jednání v Lánech

Premiér Fiala po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech 3.3.2022

Čechům, kteří půjdou bojovat za Ukrajinu, garantujeme beztrestnost abolicí, shodli se ve čtvrtek večer na zámku v Lánech premiér Petr Fiala (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem. Fiala vysvětlil, že vzhledem k počtu žádostí není možné dát Čechům kolektivní možnost odejít do války za hranicemi, ani poskytnou individuální schválení.

„Není možné dát kolektivní možnost Čechům jet bojovat za Ukrajinu. Ani vzhledem k počtům žádostí a rizikům, které to provází, není možné poskytovat individuální povolení. Ale je možné těmto lidem garantovat beztrestnost formou abolice prezidenta s mojí kontrasignací,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Fiala.

Čechů, kteří chtějí jet bojovat za Ukrajinu, jsou zatím stovky. Podle dostupných informací Pražský hrad požádalo o výjimku pro zapojení se do cizí armády asi 300 zájemců. Na ministerstvu obrany evidovali ke středě více než 100 uchazečů. Někteří lidé se ale mohli obrátit na oba úřady najednou.

Češi tak reagují na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten už několikrát prosil lidi z ostatních států, aby Ukrajině přijeli pomoct poté, co ji před týdnem napadla ruská vojska.

Zákon ale službu v cizí armádě zakazuje. Pokud do ní lidé chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v pondělí uvedl, že prezident se v principu staví příznivě k tomu, aby ji uděloval.

Fiala ale k tématu v pondělí tak jednoznačně nemluvil. „Je to nesmírně složité téma, a to politicky, ekonomicky, ústavně i právně. Je to možné individuálně, ale bylo by nezodpovědné, kdybych se vyjádřil ke kolektivní účasti. Prezident kvituje, aby to v individuálních případech bylo možné. V masivnější podobě jsme se s tím zatím nesetkali. Zapojení se například do irské armády je něco jiného, než kdyby šli lidé rovnou bojovat do války. Vláda se s tím musí vypořádat nějakou vnitřní debatou,“ odpověděl na dotaz CNN Prima NEWS.

Několikrát zároveň apeloval na Čechy, kteří chtějí pomoci Ukrajině, aby tak v současné době udělali prostřednictvím humanitární pomoci.

Rusko nebude cizince brát za válečné zajatce

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že se k zahraničním dobrovolníkům bojujícím za Ukrajinu v případě zajetí nebude chovat jako k válečným zajatcům. V oficiálním prohlášení to řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Dobrovolníky označil za „žoldáky, které posílá Západ“.

Bojovníky ze zahraničí, kteří chtějí zamířit bojovat za Ukrajinu, ale varuje, že se s nimi bude zacházet velmi tvrdě. „V nejlepším můžou čekat stejné zacházení jako kriminálníci. Apelujeme na všechny zahraniční občany, kteří mají v plánu jít a bojovat za nacionalistický režim v Kyjevě, aby si to dobře promysleli,,“ cituje agentura TASS Konašenkova.

Tagy:
válka armáda Ukrajina politika Miloš Zeman ODS Petr Fiala Lány Češi Pražský hrad vláda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ministerstvo obrany České republiky