Česko se řítí do průšvihu. Naočkovaní jsou obětí odmítačů, kritizuje Kubek

Kubek k covidové situaci

Česko se řítí do průšvihu, naočkovaní a svědomití lidé jsou oběťmi nezodpovědnosti odmítačů, varoval ve Zprávách PLUS předseda České lékařské komory Milan Kubek. I proto vítá snahu vlády, která se pokouší nenaočkované přimět k vakcinaci například zpoplatněním testů.

„I kdyby se stal zázrak, čísla jen porostou a zdravotnická zařízení musí být připravená. Kvůli krizovým plánům bude odsunuta péče pro necovidové pacienty, což je obzvláště bolestné, protože je už třeba měla jednou odložené,“ upozornil ve Zprávách PLUS předseda České lékařské komory Milan Kubek.

„Je to etický problém, protože je tu většina slušných lidí, kteří jsou oběťmi nezodpovědnosti lidí, kteří očkování odmítají. Podporuji proto opatření, která zvyšují tlak k očkování, aby přestali být černými pasažéry. Nemůžeme dojít do dalšího lockdownu,“ apeloval dále Kubek.

„Je třeba říci, jak to bude. Testy, které jsou indikované ze strany lékaře, budou hrazené. Proplacené je budou mít i ti, kteří se nemohou očkovat, mladiství nebo ti, kteří jsou očkovaní nebo rozočkovaní,“ připomněl.

V případě, že se nenaočkovaný bude cítit nemocný, může zavolat praktickému lékaři, aby mu vystavil žádanku. I v takovém případě bude test zdarma. „Virus volby nezajímají, prudce se zhoršuje situace  v nemocnicích, máme tu 400 tisíc seniorů, kteří jsou oběťmi fake news a blábolů,“ poukázal na chybějící očkování v generaci 65+.

Na řešení covidové situace se však názory různí. Například biochemik Zdeněk Hostomský, který očkování kvituje, nová vládní nařízení zkritizoval. „Vláda přestřelila, panu Vojtěchovi jsem velice fandil, třeba v tom, jaký kladl důraz na vakcinaci, ale znovuzavádění roušek je alibismus,“ pustil se do vlády Hostomský.

Ve středu přibylo 3 276 nových případů nákazy koronavirem, ve srovnání s uplynulým týdnem se jedná o více než dvojnásobek. Hospitalizovaných je 726 lidí, nejvíce od 26. května a skoro o tři pětiny více než před týdnem. Vláda kvůli zhoršující se situaci ve středu oznámila zpřísnění některých opatření.

Tagy: