Český sport má rezervy, ale nejde o Peking. Kritika Davidové? Nemístné, říká Samková

Evě Samkové vadí kritika, která se po olympiádě hrne na české sportovce.

Co Čech, to trenér! Peking 2022 (222)

Sport v Česku má značné rezervy, ale není potřeba kvůli tomu přehnaně kritizovat tuzemskou výpravu, která z olympiády v Pekingu přivezla pouze jednu zlatou a jednu bronzovou medaili. Shodli se na tom hosté pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS – Eva Samková, Šárka Strachová a Petr Kolečko.

Snowboardcrossařka Eva Samková měla být jedním z olympioniků, kteří se do Čech vrátí s medailí. Ovšem zlomené kotníky z prosincového závodu ji i přes veškerou snahu nakonec do Pekingu nepustily. Chmury ji však už dávno přešly.

„Byla jsem nešťastná, protože člověk se na to dlouho připravuje. Chtěla jsem tam vyhrát. Poprvé jsem navíc měla jet týmový závod s Honzou Kubičíkem, mohli jsme získat i dvě medaile. I tak jsem ráda, že ten sport dělám, svět se mi nezhroutil. Mám pocit, že i tak ty čtyři roky měly smysl,“ uvedla v pořadu Co Čech, to trenér! držitelka zlata ze Soči a bronzu z Pchjongčchangu.

U televizní obrazovky sledovala, jak si vedou její krajané. I když česká výprava získala zásluhou Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové jen dva cenné kovy a zůstala tak daleko za očekáváními, Samková si rozhodně nemyslí, že je na místě kritika. „Je důležité ukazovat výkonnost dlouhodobě, třeba ve Světovém poháru. Na olympiádě máte jediný závod. A nejde o to vyletět vzhůru právě v této jedné soutěži,“ podotkla Samková.

Pozastavila se také u biatlonistky Markéty Davidové, jež si postěžovala, že výprava – včetně ní – dostala přehnaně „za uši“. Jí samotné dvakrát velmi smolně unikla medaile. „Rozhodně by neměla být v pozici, aby se nikomu omlouvala. To by vůbec nebylo na místě. Je důležité jen to, aby do toho sportovci dali maximum. Biatlon to má hrozně těžké. Najednou se z něj stal národní sport, fanoušci jsou do něj emočně zainteresování. A pak to takto dopadá.“

Že je zlých ohlasů na české sportovce zbytečně moc, si myslí i Šárka Strachová, bronzová medailistka ze slalomu ve Vancouveru 2010. „Výprava určitě neudělala ostudu. Nejde jen o medaile, jsou tam další úspěchy, které byly pěkné. Čtvrtá a pátá místa. Všechno se musí sejít, ne vždy se to podaří,“ glosovala bývalá lyžařka.

Chce to více sebevědomých Ledeckých

A následně odpovídala na to, kde je tedy „zakopaný pes“. „Olympiáda je nejvíce sledovaná. Dává příležitost debatovat, jestli je sport dostatečně podporovaný. Určitě tomu tak není. Ale je to na více úrovních. Jednou je vrcholový sport, tou druhou podpora mládeže. Chce to snahu, abychom se pohybovali venku, sportovali, hýbali se. K tomu potřebujeme vzory, které by šly příkladem a donutily ostatní sportovat. A je potřeba podpora. V zahraničí jde do sportu financí daleko víc,“ podotkla Strachová.

Samková přidala další problém. A to sice fakt, že se nedělá dostatek pro to, aby děti sport stále bavil. „Studuji FTVS, kde nám vtloukají do hlavy, že jsou na děti kladeny ambice velmi brzo. Už třeba v patnácti letech jsou utavené a se sportem končí. Rezervy tady určitě jsou. Ale olympiáda není ukazatel,“ zmínila česká hvězda.

Do diskuse se zapojil také scénárista Petr Kolečko, jenž má pocit, že tuzemští sportovci nemají dost správného sebevědomí. „Hlava je problém, nedostatek sebevědomí. Chce to mít to, co má třeba Ester Ledecká. Takových lidí u nás moc není. Nesmíme nadávat na Davidovou, že netrefila poslední terč. Chce to myslet vítězně.“

Zároveň upozornil na fakt, že v Pekingu získaly medaili české ženy, které nevyrůstaly v systému, ale fungují do velké míry individuálně. „Nejde tedy o výsledek nějakého programu,“ dodal Kolečko.

Podle všech hostů je důležité nebabrat se ve výsledcích, které už patří do historie, ale podívat se dopředu. „Poučit se. Říct si, co udělat, aby to příště bylo lepší,“ uzavřela Strachová.

Tagy:
Eva Samková olympijské hry Šárka Strachová sport Markéta Davidová Petr Kolečko Co Čech, to trenér! česká výprava Zimní olympijské hry v Pekingu 2022