Čeští hasiči do Maroka zatím neodletí. Rozhodnutí pravděpodobně padne v pondělí

Ilustrační foto

Odlet českých hasičů do Maroka zasaženého zemětřesením se odkládá. Speciální USAR tým už v neděli zřejmě nikam nepoletí. O dalším postupu se pravděpodobně rozhodne až v pondělí ráno. Hasiči totiž stále čekají na oficiální nótu z Maroka, která zatím nepřišla. V neděli vpodvečer přitom uvedli, že žádost o český USAR tým už Maroko poslalo. O nasazení českých specialistů informovala během neděle i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Čeští hasiči sice připravují letadla, oficiální žádost o pomoc ale podle nich z Maroka stále nepřišla. „Marocká strana cestou postižené prefektury projevila zájem o český záchranný tým, jeho nasazení bylo předběžné schváleno, proto jsme začali podnikat všechny přímé kroky k odletu. Nicméně ze strany politického vedení země bylo řečeno, že je nutné vyčkat, až ČR obdrží ještě oficiální nótu,“ uvedli v příspěvku na sociální síti X hasiči.

ČTĚTE TAKÉ: Více než dva tisíce mrtvých. Obyvatelé Maroka popisují ničivé zemětřesení: Prožili jsme noc hrůzy

V neděli tak zřejmě nikdo nikam nepoletí. O dalším postupu se bude jednat pravděpodobně až v pondělí ráno. Podle hasičů totiž bez zmíněného oficiálního dokumentu není možné zahraniční tým do postižené země vyslat. Ten tak zůstavá připraven v pohotovosti na seřadištích.

Maroko zatím přijalo nabídky na pomoc pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE), jak v neděli informovalo podle agentury AFP marocké ministerstvo vnitra.

Podle informací CNN Prima NEWS se měly nakládat dva stroje – jeden v Praze a jeden v Ostravě. „Zároveň z Prahy vyletí vládní letoun společně s airbusem ministerstva dopravy do Ostravy, odkud obě vojenská letadla odletí do Maroka,“ popisovala reportérka Daniela Habešová.

V neděli o nasazení USAR týmu informovala i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na sociální síti X. „Dnes večer odletí tři letecké speciály Armády ČR s takzvaným USAR týmem do Maroka zasaženého zemětřesením. Katastrofa, která tuto zemi postihla, má bohužel již tisíce lidských obětí a my od sobotního rána hledáme cesty, jak pomoci. Přeji kolegům z HZS ČR, aby při své misi zachránili co nejvíce lidských životů,“ napsala Černochová. Hasiči to ale ihned vyvrátili, protože vyrazit mohou až po podání oficiální žádosti o pomoc, na kterou stále čekají.

Hasiči již dříve uvedli, že součástí USAR týmu by mělo být zhruba 70 lidí. „Všichni jsou připraveni v pohotovosti,“ napsali v neděli dopoledne.

Zemětřesení zasáhlo centrální Maroko v pátek pozdě večer. Zemřelo při něm přes 2 000 lidí. Zraněných je 2 059, z toho více než 1 404 v kritickém stavu. České ministerstvo zahraničních věcí nadále nemá žádné informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli nějací Češi. Podle cestovatelského systému Drozd jich v zemi je 183.

PODÍVEJTE SE: Zemětřesení v Maroku a česká pomoc

Tagy:
zemětřesení Maroko ODS Hasičský záchranný sbor Jana Černochová Česká televize Vladimír Vlček Armáda České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky