Čeští lékaři provedli unikátní zákrok: Nenarozenému plodu operovali kýlu v břiše matky

Unikátní operaci provedli experti z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD). Jako prvním v České republice se jim podařilo úspěšně operovat plod s vývojovou vadou bránice, a to přímo v děloze matky. Díky zákroku je plod lépe připraven na poporodní stav. Po narození jej však čeká ještě další operace.

Vrozená brániční kýla se vyskytuje u jednoho novorozence na čtyři tisíce porodů. Ke kýle dochází, pokud bránice (tedy svalnatá membrána, která odděluje hrudník od dutiny břišní) není správně vyvinutá.

ČTĚTE TAKÉ: Případů žloutenky v Česku rapidně přibývá. Lékaři popsali zásadní důvod, souvisí s jídlem

„Bránice může zcela chybět, nebo je v ní příliš velký otvor, kterým se z břišní dutiny tlačí do hrudníku břišní orgány. V důsledku tohoto patologického stavu se během nitroděložního vývoje nemohou správně vyvíjet plíce a novorozenec má po porodu zásadní problémy s dýcháním. Až 30 procent novorozenců s touto vadou po porodu umírá,“ sdělil zástupce ředitele ÚPMD Ladislav Krofta.

Tým expertů z ÚPMD je první v republice, kterému se povedlo brániční kýlu operovat u nenarozeného plodu. Jeho stáří bylo 30 týdnů. Lékaři během měsíce provedli dva náročné zákroky.

„Během prvního, který trval necelé dvě hodiny, byl balónek nitroděložně zaveden do dýchacích cest plodu. Po necelém měsíci byl proveden druhý zákrok, při kterém byl balónek plánovaně odstraněn. Po obou zákrocích těhotenství pokračuje dále. Umístění balónku zajistilo očekávané a plánované zvětšení plic, což usnadní následnou péči o novorozence po porodu,“ popsal Krofta.

Po porodu novorozenec podstoupí definitivní operaci, při které se defekt v bránici uzavře. Ředitel ÚPMD  Jaroslav Feyereisl uvedl, že je hrdý na své kolegy, kteří „posouvají hranice medicíny a dávají šanci na záchranu života již v děloze matky“.

„Pevně věřím, že ÚPMD bude i nadále prohlubovat svou odbornost a mezioborovou spolupráci, která je pro další posun péče o matku a dítě nezbytná,“ dodal Feyereisl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Endiaron to má nahnuté. Evergreen českých lékárniček se už vůbec nemusí vrátit na trh

Tagy:
zdraví operace nemocnice rodina porod společnost lékař plíce Česko břicho Ústav pro péči o matku a dítě hrudník kýla zdravotní ošetření a postupy Ladislav Krofta