Útočné vosy z Afriky a jedovatí pavouci se šíří v Česku. Prymula varoval, kdy hrozí až smrt

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Prymula o jedovatých pavoucích a afrických vosách

Vlivem vysokých teplot se do Česka dostávají tropické druhy hmyzu, pronesl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula a zmínil tři druhy jedovatých pavouků a útočné vosy z Afriky. Odborník rovněž popsal, za jakých podmínek může být bodnutí ohrožující na životě.

Podle epidemiologa je výskyt tropických druhů hmyzu způsoben především vysokými teplotami, které zaručují pro jejich šíření ideální podmínky. „Nově jsme v Česku zaznamenali tři druhy jedovatých pavouků, odborníci pozorují i útočné vosy z Afriky,“ vyjmenoval v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Stačí dva plátky šunky denně. Vědci varují před rizikem závažného onemocnění, jak se bránit?

V případě těchto vos je prý nebezpečí pro lidi vyšší. „Pokud člověk zaregistruje po bodnutí alergickou reakci, měl by okamžitě volat lékaři. I jedno bodnutí může alergika ohrozit na životě,“ varoval Prymula.

Lékaře doporučil kontaktovat i v situaci, kdy dojde k napadení rojem nebo má člověk tři a více žihadel od sršně. „Pro běžného člověka se ale nejedná o velké nebezpečí. Stačí místo polít vodou a mýdlem a poté třeba aplikovat hojivé masti,“ podotkl epidemiolog.

Připomněl také, že je nutné si dávat pozor při pití ze sklenic v otevřených prostorech. Polknutí vosy v nápoji totiž může vést k vážnému ohrožení, pokud hmyz bodne do měkkých tkání v krku.

V případě druhu pavouka zápřednice jedovaté, který se objevil i v Krkonoších, poznamenal, že kousnutí nepředstavuje pro člověka závažné ohrožení zdraví. „Otok může být nepříjemný, příznaky trvají 24 hodin,“ dodal Prymula.

Epidemiolog rovněž řekl, že u vyšších čísel nakažených covidem pozorujeme pouze špičku ledovce. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Alarmující data. Počet úmrtí na rakovinu vzroste u mužů o 93 procent. Co je příčinou?

Tagy: