Alarmující data: Počet úmrtí na rakovinu vzroste u mužů o 93 procent. Co je příčinou?

Očekává se, že v roce 2050 bude rakovina plic nejčastějším typem karcinomu, kterému muži podlehnou. (Ilustrační snímek)

Hrozí raketový nárůst rakoviny

Se znepokojivými daty přišli australští vědci, kteří se podíleli na studii zveřejněné začátkem srpna v časopise Cancer. Po analyzování případů a úmrtí mužů na 30 typů rakoviny ve 185 zemích v roce 2022 vytvořili prognózu pro rok 2050. Výsledek? Počet případů karcinomů celosvětově u mužů vzroste o 84 procent, úmrtnost o 93 procent. Nejvíce by měla být zasažena skupina mužů starších 65 let, u nichž se má počet úmrtí zvýšit o 113 procent. Nejčastěji indikovaným typem rakoviny stejně jako dosud zůstane karcinom plic.

Výsledky studie vědci zveřejnili 12. srpna. Alarmující předpověď, která vychází z dat pro rok 2022, se týká jak nových případů rakoviny, tak úmrtí. V prvním případě by se číslo mělo zvýšit z 10,3 milionu v roce 2022 na 19 milionů v roce 2050. Jedná se o 84procentní nárůst.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovině děložního čípku ročně podlehne 400 Češek. Nová AI metoda jim pomáhá zachránit život

Znepokojivější data se týkají úmrtnosti. Studie předpokládá, že by počet mužských obětí rakoviny měl vzrůst z 5,4 milionu v roce 2022 na 10,5 milionu v roce 2050. Jedná se o 93procentní nárůst. Nejvíce by měla být postižena skupina mužů starších 65 let, u nichž má úmrtnost vzrůst o 117 procent.

V Evropě bude nárůst poloviční

Obdobně budou více zasaženi ti muži, kteří žijí v zemích s nižším příjmem a nižší či střední délkou života. „V letech 2022 až 2050 se v Africe a východním Středomoří předpokládá 2,5násobný nárůst počtu incidencí a úmrtí. Naproti tomu v Evropě se předpokládá nárůst přibližně o polovinu,“ uvedli ve studii vědci.

Již dnes muži častěji umírají na rakovinu než ženy. Právě oni více indikují ke kouření a pití alkoholu, což je chování, které v řadě případů stojí za vznikem rakoviny. Stejně tak jsou muži častěji vystaveni karcinogenům na pracovišti a je méně pravděpodobné, že budou mít přístup ke screeningovým programům, připomíná web CNN.

Stejně jako v roce 2022 se předpokládá, že za 23 let bude rakovina plic hlavním typem karcinomu, který bude mužům diagnostikován a jemuž podlehnou. Častěji by pak měla být mužům diagnostikována rakovina prostaty.

Co by však mohlo tento nepříznivý trend zvrátit? Výzkumníci nejčastěji zmiňují zlepšení přístupu ke zdravotní péči a infrastruktuře, včetně odpovídající pracovní síly. Zejména pak rozšíření všeobecného zdravotního pojištění po celém světě „by mohlo posílit základní možnosti prevence a léčby rakoviny,“ uvedli.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Český robot má pomoci lidem s rakovinou štítné žlázy. Jak průlomová technologie funguje?

Na začátku roku 2024 vyšla zpráva Americké onkologické společnosti, která uvádí, že růst a stárnutí populace jsou hlavními faktory, které ovlivňují „velikost světové zátěže rakovinou“. Předpokládá se, že do roku 2050 vzroste počet lidí na Zemi z osmi miliard na 9,7 miliardy.

„Pokud jde o počet případů rakoviny na celém světě, domníváme se, že do roku 2050 se toto číslo zvýší na 35 milionů, a to zejména kvůli rostoucímu počtu stárnoucí populace,“ zdůraznil již dříve pro CNN William Dahut, hlavní vědecký pracovník Americké společnosti pro rakovinu.

ČTĚTE TAKÉ: Prevence, která může zachránit život. Na jaká bezplatná vyšetření a kdy mají ženy nárok?

A pokud bude více lidí užívat tabák a více jich bude trpět obezitou spolu s dalšími rizikovými faktory vzniku rakoviny, může se podle společnosti předpokládaný počet případů rakoviny ještě zvýšit. Zejména pak v zemích s nízkými příjmy.

Tagy: