Čeští zrádci pohledem historika: Čurdu semlela rodina, Moravec podlehl slavomamu

V červnu 1942 přivedl Karel Čurda gestapo na stopu československých parašutistů, kteří spáchali atentát na Reinharda Heydricha, a byl tak odpovědný za jejich smrt. Čurdovo jméno je od té doby synonymem zrady, podle historika Jindřicha Marka je ale třeba brát v úvahu okolnosti, za jakých k této zradě došlo.

Karel Čurda, který byl vycvičen v Anglii a jako výsadkář seskočil 27. března 1942 do protektorátu, se nějaký čas po atentátu na Heydricha ukrýval doma ve vesnici u Třeboně. Podle historika Marka vše naznačuje, že ho jeho matka nakonec doslova dotlačila k tomu, aby poslal anonymní dopis na četnickou stanici v Benešově. „Domnívám se, že Čurdu semlela vlastní rodina,“ charakterizoval okolnosti jeho zrady historik Marek s tím, že podobný názor zastává i řada jeho kolegů.

„Šlo o projev strachu. Věřím, že kdyby Čurda byl osmým člověkem v kryptě, zachoval by se stejně jako jeho kamarádi. Dnes bychom uctívali a obdivovali osm parašutistů,“ řekl Marek ve videopodcastu Prima ZOOM věnovaném tématu zrádců v české historii. Odkazoval tím na heroický boj sedmi československých parašutistů s příslušníky SS a gestapa, k němuž došlo 18. června 1942 v pražském kostele svatého Cyrila a Metoděje.

Čurda byl za svou zradu po válce odsouzen k trestu smrti a v roce 1947 oběšen na Pankráci. „Nikdo z nás neví, jak se zachová v krajní situaci, kdy vám hrozí trest smrti, mučení a podobně,“ mírní vášně Jindřich Marek, podle nějž je mezi hrdinstvím a zbabělostí jen tenká hranice.

Celý videopodcast ZOOM CAST si můžete přehrát zde:

Dobrovolná zrada Emanuela Moravce

O tom, že zrada má mnoho tváří, svědčí podle Marka osud Emanuela Moravce, ministra školství a osvěty v protektorátní vládě a jednoho z největších kolaborantů s nacisty. „To je člověk, který nemusel nikoho zradit. Stačilo by se stáhnout do ústraní mimo politiku, požívat vojenský důchod a čekat, až skončí válka,“ myslí si Marek.

V případě Moravce šlo ale o specifický postoj k životu. „Být pořád někde vpředu, aby na vás svítily reflektory, abyste mohli lidem měnit život, prostě takové to aktivistické nebo – někteří mí přátelé říkají – svazácké nadšení,“ přiblížil Marek Moravcovu motivaci ke spolupráci s Němci.

„Takových lidí je bohužel mezi námi nejenom v Čechách, ale v celé Evropě strašně moc a můžeme je vidět v 50. letech jako svazáky v modrých košilích, fanatiky, kteří potřebují být pořád někde vpředu a měnit svět,“ dodal historik Jindřich Marek ve videopodcastu Prima ZOOM.

Zdroj: autorský článek, VHÚ

VIDEO: Rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha

Tagy:
historie parašutista Česko Protektorát Čechy a Morava Jindřich Marek Atentát na Heydricha Karel Čurda Emanuel Moravec videopodcast ZOOM CAST