5 tipů, jak jednoduše snížit náklady na energie

Daňový balíček podle Kovandy nikoho výrazně nepoškodí. (ilustrační obrázek)

LAMA5_AC132599

Chcete snížit spotřebu energií v domácnosti a ušetřit? Podle marketingového ředitele LAMA ENERGY GROUP Jakuba Tobiáše to může být poměrně jednoduché. Například už jen tím, že snížíte o pár stupňů teplotu v bytě nebo začnete vypínat spotřebiče ze zásuvky. To vám dlouhodobě dokáže ušetřit nemalé peníze.

Každý stupeň se počítá

„V Česku je takový zlozvyk, že jsou místnosti přes zimu přetopené. Někteří lidé si udržují teplotu v bytě dokonce mezi 25 až 27 °C. Osobně určitě doporučuji snižovat teplotu klidně o jeden, dva stupně. To povede ke značné úspoře,“ uvedl pro CNN Prima NEWS marketingový ředitel LAMA ENERGY HOME Jakub Tobiáš.

Pro každou místnost je vhodná jiná teplota. „V ložnici například je pro zdravý spánek vhodná teplota dokonce mezi 16 a 18 stupni. V části, kde přes den a večer pobýváte nejvíce, postačí 21 nebo 22 stupňů. Pravda je, že to nemusí vyhovovat každému,“ upřesnil.

Sviťte LED žárovkami

Velmi často se o tom mluví, ale ne každý to dodržuje. Čím doma svítíte vy? „Určitě doporučuji nejen našim zákazníkům, aby se zaměřili i na typ žárovek, které mají doma. Mnozí lidé totiž mohou mít ještě klasické halogenové žárovky, které mají obrovskou spotřebu. Tam určitě doporučuji vyměnit veškeré osvětlení na LED,“ upozornil Tobiáš.

Jejich pořízení sice není zrovna nejlevnější, ale investice se vám rychle vrátí. „Tzv. LEDky totiž spotřebují až o 90 % méně elektřiny než klasické žárovky. Navíc se pyšní dlouhou životností, což vám ušetří nejen další náklady, ale i starosti s vyměňováním,“ doplnil.

Hlídejte si energetický štítek

Pokud si vybíráte nový domácí spotřebič, rozhodujte se nejen na základě ceny, ale zkontroluje si, do jaké kategorie spadá na energetickém štítku. Ale i tam pozor. „Ačkoliv by se dalo předpokládat, že energeticky nejúspornější třídou budou spotřebiče kategorie A, nenechte se zmást. Vzhledem k neustálému vývoji technologií už u spousty spotřebičů najdete kategorie A++ nebo dokonce A+++,“ upozornil Tobiáš.

Třídy označené plusovými znaménky jsou nesrovnatelně úspornější než ty, které je nemají. „Zatímco provoz lednice A+++ vás bude stát asi 800 Kč za rok, třída B, která se tváří jako druhá nejúspornější, spotřebuje i dvojnásobek,“ vysvětlil Tobiáš s tím, že největšími „žrouty energií“ v domácnosti jsou pračka a lednička.

Odpojujte spotřebiče ze zásuvky

Když je vypnutý, tak přece nic „nežere“. Velký omyl, kterému věří spousta z nás. Opak je přitom pravdou. Za televizi, reproduktory nebo zapojený počítač tak mnohdy zbytečně utrácíme stovky korun ročně. A pozor, elektřinu dokonce spotřebovává i zapojená nabíječka bez telefonu.

„Určitě doporučuji vytahovat nabíječky ze zásuvek. Jen tento krok bude mít vliv na úsporu elektrické energie,“ upozornil Tobiáš. „Všichni jsme pohodlní a neodpojujeme přístroje ze zásuvky. Necháváme je spíše v pohotovostním režimu, kdy si však kolikrát neuvědomíme, že tento režim neustále odebírá elektřinu ze sítě,“ doplnil.

Vypojovat ze zásuvek i například televizi, pračku apod. se pak vyplatí nejen když jedete na delší dovolenou, ale i když se chystáte třeba na víkend na chatu.

Důležité! Porovnávejte nabídky energií

Co ale může mít největší dopad na domácí rozpočet, je vývoj cen energií. „Pokud máte ještě stále zafixovanou vysokou cenu energií, třeba na dva roky, tak se vám může stát, že se vám změna dodavatele vyplatí i na úkor toho, že vám ten současný poskytovatel vystaví pokutu za předčasný odchod. U nového může být cena až tak dobrá, že se vám pokuta v horizontu pár měsíců zaplatí zpátky,“ popsal Tobiáš.

Sledujte náš seriál „Jak ušetřit“ ve spolupráci s LAMA ENERGY GROUP

Tagy: