Chlapec svým malým dronem odhalil velký ruský konvoj. Dělostřelci okupanty rozstříleli

Andrij Pokrasa díky dronu odhalil ruský konvoj. Informace předal ukrajinské armádě.

Zelenskyj varoval, že Ukrajinu čeká krutá zima

Ukrajinci během březnové bitvy o Kyjev využili všechny možné prostředky, aby se ruskému agresorovi ubránili. S jedním z nezvyklých příběhů nyní přišel web Global News. Podle něj 15letý chlapec Andrij Pokrasa pomocí svého malého průzkumného dronu odhalil pozice ruského konvoje, který mířil na hlavní město. Informace Andrij předal ukrajinské armádě. Ta díky tomu okupanty zneškodnila. Pravdivost zprávy potvrdil velitel bezpilotního průzkumného oddílu Jurij Kasjanov.

V případě vítězné bitvy na předměstí Kyjeva Ukrajinci často básní o tureckých bezpilotních letounech Bayraktar. Svou práci ale bezpochyby odvedly i primitivní malé drony – mimochodem často v rukou civilistů, díky nimž měla ukrajinská armáda větší přehled o pohybu ruských jednotek.

Ruku k dílu přiložil i 15letý chlapec Andrij Pokrasa z Žitomirské oblasti (Žitomir leží zhruba 130 km západně od Kyjeva). Ukrajinská armáda mladého skateboardistu na konci února pověřila, aby se svým dronem zkoušel lokalizovat ruské jednotky v okolí, které potáhnou směrem k hlavnímu městu.

Netrvalo dlouho a chlapci se povedlo zpozorovat ruskou kolonu těžké techniky, jak míří žitomirskou silnicí ke Kyjevu. Díky tomu, že se pak o svá zjištění podělil s ukrajinskými ozbrojenými silami, okupantský konvoj nedlouho poté zničilo ukrajinské dělostřelectvo. Stalo se tak u obce Berezivka, tedy zhruba 40 kilometrů od Kyjeva.

„Byl jediný, kdo měl zkušenosti s drony v této konkrétní oblasti,“ vysvětloval velitel ukrajinského bezpilotního průzkumného oddílu Jurij Kasjanov. „Je to skutečný hrdina Ukrajiny,“ dodal.

Mladý chlapec v rozhovoru pro Global News přiznal, že práce s malým bezpilotním letounem v době ruského tažení na Kyjev pro něj byla velmi děsivou zkušeností. Nechtěl však, aby ruští vojáci obsadili jeho město.

Drony přispěly k ruskému debaklu

„Byla to jedna z největších kolon, která se za tu dobu přes žitomirskou silnici pohybovala. Podařilo se nám ji najít, protože jeden z nákladních vozů měl za tmy příliš dlouho rozsvícená světla,“ doplnil Andrij. Nebyl zdaleka jediným civilistou, který během bitvy o Kyjev pomocí obyčejných dronů pomáhal ukrajinským ozbrojeným silám.

„Pro válku to změnilo hru. Pokud bychom takové drony neměli, Kyjev mohl být už ruskými silami obsazen,“ uvedl jeden z Ukrajinců, který bezpilotní letouny kdysi prodával. Bitva o Kyjev skončila 31. března. Pro Rusy se dá považovat za velký debakl. Během dubna se okupační síly přeskupily a nyní se soustřeďují především na Donbas a jižní frontu.

Tagy:
válka armáda silnice dron chlapec Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko Kyjev vojenský konvoj Žitomir těžká technika Žytomyr Buča Kyjevská oblast Andrij Pokrasa Global News Žytomyrská oblast