Chtějí na Hrad, ale s kampaní váhají. Nebyli hned druhý den v terénu, překvapuje Kubáčka

Jan Kubáček

Kdo chce být prezidentem a jaké jsou šance kandidátů?

I když do prezidentských voleb v Česku zbývá více než sedm měsíců, kandidátům, kteří chtějí případně porazit Andreje Babiše, už pomalu ujíždí vlak. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček s tím, že i kdyby se Babiš nakonec rozhodl neucházet se o Hrad, jeho objíždění republiky mu pomůže ve sněmovní práci. Naopak, pokud opravdu bude kandidovat generál Petr Pavel, měl by podle Kubáčka co nejdříve prokázat kompetenci v jiných než bezpečnostních tématech.

Kandidátní listinu do prezidentských voleb je nutné podat na ministerstvo vnitra nejpozději 66 dnů před začátkem voleb. Ty nás čekají nejspíše ve druhé polovině ledna, času je tak na první pohled ještě mnoho. Jenže zatímco místo mezi kandidáty zájemcům nikdo nesebere, voliči mají jen jeden hlas, a kdo přijde pozdě, může mít smůlu.

„Je pro mě překvapením, že ti, kteří už oznámili kandidaturu, nebyli hned druhý den v terénu – na náměstích nebo návsích regionálních center. Měli by ukázat, že republiku znají a aktivně získávají podporu. Představení se občanům jim dává široký manévrovací prostor a stabilitu hlasů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček. Kandidaturu už ohlásilo přibližně dvacet jmen včetně ekonomky Danuše Nerudové, bývalého rektora UK Tomáš Zimy, šéfa odborů Josefa Středuly nebo senátora Marka Hilšera.

Nováčci spí a čekají na Babiše

Průzkumy ale ukazují jako favority prvního kola voleb expremiéra Andreje Babiše a generála Petra Pavla, i když ani jeden z nich zatím kandidaturu nepotvrdil. Podle Kubáčka je jejich relevance ve společnosti nesporná.

Babiš má ale momentálně jednu obrovskou výhodu. „Sněmovna a kampaň, kterou provádí, mu umožňují být neustále v kontaktu s veřejností. Na rozdíl od nováčků, kteří prospávají čas. Nechávají se jeho plány ovlivnit. Připomíná mi to situaci, kdy v předchozí volbě všichni čekali na Miloše Zemana,“ přirovnal Kubáček.

Kandidáti prý jen vyčkávají, s čím Babiš přijde. „Ale ujíždí jim vlak. U Petra Pavla čas velmi utíká, protože v kampani nepůjde o bezpečnostní a vojenské otázky, ale o sociální a ekonomická témata. Pavel potřebuje prokázat, že je v těchto oblastech kompetentní. Strategické váhání ho bude oslabovat,“ odhadl politolog.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády však už delší dobu prohlašuje, že se na boj o Hrad připravuje. Jedním z důvodu je i přání, aby se hlavou státu nestal právě jeho možný rival Babiš.

Pavel by mohl s případnou kampaní začít klidně v polovině září. „Nemá smysl oslovovat národ přes léto, kdy si chce každý od politiky odpočinout. Podzim bude vhodný, zvlášť když nevíme, co nám nedejbože přichystá covid. V takovém případě musíte kontaktní kampaň povinně utnout,“ uvedl Kubáček.

Středula je silný rétor

Jako silný kandidát se stále více začíná profilovat šéf odborů Josef Středula. Podle politologa má kromě znalosti ekonomických a sociálních témat výhodu i v tom, že je velmi dobrý rétor, protože pro kandidáty jsou často důležité zejména televizní duely.

„Sledují je nejen skalní příznivci, ale také přelétaví voliči a ti, kteří váhají, zda k volbám vůbec půjdou. V prvním kole často vybírají relevantní dvojici, ve druhém kole ale stojí často za pádem, nebo vítězstvím daného kandidáta. Bude to o nervech, nastolování témat pro českou veřejnost, prokázání nadhledu a ustání konfliktů. Nesmíme zapomenout odolnost vůči špinavé kampani, která nás rozhodně čeká,“ dodal Kubáček.

Tagy: