Ukrajina po útocích nemůže vyvážet elektřinu. Rusové nás chtějí zničit, říká Zelenskyj

Následky ruského ostřelování Kyjeva, 10. října 2022

Ukrajina během pondělí čelí masivnímu ruskému ostřelování. Výbuchy se ozývají po celém území, Kyjev hlásí několik mrtvých i zraněných. Obzvlášť silné údery zaznamenalo centrum hlavního města, rakety ale udeřily i v dalších regionech včetně západoukrajinského Lvova. Další útoky na civilní cíle jsou zřejmě ruskou odvetou za sobotní poničení Kerčského mostu. Prezident Volodymyr Zelenskyj Rusy obvinil, že se snaží vymazat jeho národ z povrchu zemského. Ukrajina následně informovala, že je v důsledku bombardování donucena od úterý pozastavit vývoz elektrické energie.

„229. den totální války. Rusové se nás snaží zcela zničit a vymazat z povrchu zemského. Ostřelují naše lidi, kteří spí doma v Záporoží. Zabíjí naše občany na cestě do práce v Dněpru a Kyjevě. Letecký poplach neustává na celém území Ukrajiny. Dopadají rakety. Bohužel jsou v důsledku toho mrtví a zranění,“ uvedl Zelenskyj na Facebooku.

K tomu zveřejnil záběry ukazující následky masivního ruského bombardování ukrajinských měst. Zdemolované budovy, oheň, kouř, záchranáři, hasiči, strach místních obyvatel a zmatek. Asi tak by se dal popsat současný stav v mnoha ukrajinských městech.

Jen za pondělí Rusko odpálilo proti Ukrajině 83 raket. Celou zemí se rozezněly poplašné sirény. „Prosím, neopouštějte úkryty. Postarejte se o sebe a své blízké. Držme se a buďme silní,“ vyzval Zelenskyj ukrajinské občany. Například ruské ostřelování centra Kyjeva si vyžádalo nejméně osm mrtvých a 24 raněných. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Rostyslav Smirnov.

K dalším explozím došlo i v Záporožské, Dněpropetrovské a Žitomirské oblasti. Raketové údery hlásí dokonce i západoukrajinský Lvov. Bezcitné ruské bombardování civilních cílů po celé Ukrajině může být odpovědí Moskvy na sobotní poničení Kerčského mostu, který Rusko vystavělo jako svou spojnici s anektovaným Krymem.

Následky bombardování nepociťuje jen Ukrajina, ale projeví se také v dalších evropských zemích. Napadená země totiž kvůli pondělním útokům ruských raket na svou energetickou infrastrukturu od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uvedlo, že země musí nyní stabilizovat vlastní energetickou soustavu.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina šlo v případě mostu o „teroristický útok“ zorganizovaný z Ukrajiny, Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil. Na Putinovo tvrzení později reagoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak: „Putin obviňuje Ukrajinu z terorismu? Zní to příliš cynicky i na Rusko. Ruská letadla zasáhla 12 raketami obytnou oblast Záporoží, zabila 13 lidí a zranila více než 50. Je zde jen jeden teroristický stát a celý svět ví, který to je.“

Tagy:
válka Vladimir Putin raketa bomba Ukrajina bombardování Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Lvov Záporoží ostřelování Kerčský most