Nekompromisní trest pro chuligány. Za krádež vlajky hrozí Baníkovcům sedm let vězení

Baník

Fotbalovým chuligánům hrozí vysoké pokuty

Fotbalovým chuligánům nově hrozí za odpalování pyrotechniky během sportovních utkání i cestou na ně vysoké pokuty, a to až do výše 50 tisíc korun. Při opakovaném jednání může částka vystoupat na hodnotu 100 tisíc korun. S výtržníky na stadionech se už, zdá se, nikdo nemaže, a to ani při krádežích. Svědčí o tom i nedávný rozsudek ostravského krajského soudu.

Skupina fanoušků Baníku Ostrava stanula nedávno před soudem. Při monstrprocesu jich na lavici obžalovaných usedlo hned 17. Paradoxně ne za výtržnosti, ale za krádež vlajky Opavanům. A do řeči jim nebylo...

Loupež je vyjde draho

„Uvědomuje si, že se stalo něco vážnějšího, než co prezentoval při prvotní výpovědi,“ sdělil soudu Petr Stoklas, obhájce jednoho z obžalovaných. Chuligáni podle advokáta nečekali, že jejich chování bude vyhodnoceno jako loupež.

Celkem 12 obžalovaných dostalo podmínku. Pětici Baníkovců ale loupež trofeje vyjde draho. „Byl uložen trest od pět let a tří měsíců do sedmi let a tří měsíců,“ sdělila mluvčí krajského soudu Martina Schwettrová.

Rozsudek ještě není pravomocný, ale už teď je to pro další výtržníky důležité poselství. Chuligánství chce stát tvrdě trestat. „Zákon stanoví v přestupkovém řízení pokutu ve výši 10 až 50 tisíc korun, a při opakovaném přestupku až do výše 100 tisíc korun,“ sdělila mluvčí policie Soňa Štětínská.

„Slibujeme si od toho, že nové, vyšší pokuty odradí lidi od častého používání a sníží se tak riziko i nebezpečí na stadionech,“ dodal mluvčí hasičů. Novela platící od začátku února také zpřísňuje postihy pro fotbalové chuligány, kteří mají zákaz vstupu na sportovní utkání. Pokud ho poruší, mohou skončit i ve vězení, a to až na dva roky.

Tagy: