Chválit vládu? Dlouze bych přemýšlel, reagoval na dotaz Havlíček. Vadí mu přezíravý pohled

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Havlíček z ANO vyčetl vládě přezíravý pohled

Pokud bych měl vládu za něco pochválit, musel bych dlouho přemýšlet, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Uvedl také, že lidé neodpustí kabinetu Petra Fialy (ODS) porušení slibu ohledně nezvyšování daní. Resorty podle něj řídí ministři, kteří nerozumí danému oboru. Havlíček vládě vytknul mimo jiné i přezíravý pohled. Oproti tomu premiér Fiala během středečního schvalování státního rozpočtu na rok 2024 ve Sněmovně řekl, že vláda musí naplnit slib a zlepšit stav veřejných financí. Hospodaření Česka podle něho nebylo udržitelné.

Na dotaz, zda je možné vládu za něco pochválit, odpověděl místopředseda ANO s jistým pobavením. „To asi nejsem ten pravý, abych vyzdvihl nějaká její pozitiva. Musel bych dlouho přemýšlet,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Havlíček vyčetl vládě ceny elektřiny. Zbyla po vás jen bonboniéra z Rosatomu, opáčil Síkela

Kabinet podle něj svou „stoosmičkou“ přijme návrh rozpočtu, který je pro hnutí nepřijatelný. „Nevadí nám ani tak snížení schodku o 50 miliard korun jako spíše celková struktura. Převádí poplatky za regulované složky ve výši 64 miliard za energie na spotřebitele a firmy,“ pronesl Havlíček.

Trnem v oku je mu také nerovnoměrné přidávání jednotlivým resortům. Ministerstvo obrany podle něj přiřknutých 40 miliard „neutratí efektivně“, zatímco školství by část těchto peněz nutně potřebovalo.

Občané podle něj vládě neodpustí ani porušení slibu ohledně navyšování daní či nezavedení různých klimatických opatření. „Také jednotlivé resorty fungují nekompetentně. Jen pramálo ministrů rozumí svému oboru, přičemž profesionalitu nahrazují aktivismem,“ je přesvědčen místopředseda hnutí.

Samotný premiér Fiala ale během středečního schvalování rozpočtu ve Sněmovně zdůraznil, že hospodaření České republiky nebylo udržitelné a Česko se řítilo k dluhové brzdě, která by omezila jakékoli budoucí kabinety. Veřejné finance proto nevyžadují podle premiéra jen drobné změny, ale restart v podobě celkového přenastavení priorit. „Jde o podmínku ekonomického růstu a životní úrovně. Stát by neměl dost peněz na strategické investice ani na sociální systém, pokud by musel platit stále vyšší úroky z minulého zadlužení,“ upozornil ministerský předseda. Připomněl, že výdaje na úroky příští rok vzrostou o dvě desítky miliard korun na 95 miliard korun.

Podle Havlíčka však musí členové vlády především konat, a ne na vše nahlížet přezíravým pohledem, jímž nálepkují ostatní a říkají o nich, že komusi skočili na lopatu. „Účastníci pondělní stávky vystavili vládě jasnou vizitku, že koná katastrofálně,“ míní místopředseda hnutí ANO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kde se v den stávky toulala vláda? Fiala navštívil kravín, Jurečka vyrazil do ulic

Tagy: