Přichází brutální kampaň k očkování, prohlásil Babiš. Je inspirovaná obrázky z cigaret

Andrej Babiš

Tisková konference Babiše a Vojtěcha po jednání vlády

Konečně přichází brutální kampaň k očkování, prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj se vláda inspirovala obrázky z cigaretových balíčků. Babiš uvedl, že lidé musí vědět, že covid je ohrožení života. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) má být kampaň na internetu i v tištěných médiích spuštěna příští týden.

„Vzali jsme na vědomí pokračování reklamní kampaně ve prospěch očkování. A konečně přichází brutální kampaň, viděl jsem obrázky,“ prohlásil na tiskové konferenci Andrej Babiš.

Prozradil, že kampaň se inspirovala obrázky z cigaretových balíčků. „Dělali jsme pozitivní kampaně, ale lidé musí vědět, že covid je ohrožení života a zdraví. Jsou tam fotky, které snad ještě víc budou motivovat lidi k tomu, aby se očkovali,“ zdůraznil premiér.

Podle ministra zdravotnictví kampaň bude spuštěna příští týden. Lidé ji uvidí jak na internetu, tak i v tištěných médiích, aby se dostala například k seniorům. „Bude to kampaň, jak říká pan premiér, brutální, ale reálná, realistická,“ uvedl Vojtěch.

Je potřeba občany probudit z letargie

Podle něj lidé musí vědět, jak to vypadá v nemocnicích a jak vypadají pacienti, kteří se nenechali naočkovat a skončili na jednotkách intenzivní péče. „Je potřeba trošku některé naše občany probudit z letargie, není to legrace. Nemoc může být velmi vážná a může mít vážný průběh, a to chceme ukázat,“ vysvětlil ministr.

Vláda v pátek zároveň i zpřísnila opatření. Na akcích nad 1 000 lidí se už nebude možné prokazovat antigenním testem, ale jen PCR testem, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci. Zpřísnění bude platit od 22. listopadu.

Ministr předpokládá, že v pátek přijatá opatření by se neměla dva až tři týdny měnit. Pokud se situace zhorší, připadá poté v úvahu další zpřísnění prokazování bezinfekčnosti. „Pokud by se situace nelepšila, tak bychom museli přistoupit k dalšímu zpřísnění režimových opatření. Nechceme jít cestou lockdownu. Šlo by o přísnější prokazování O-T-N, případně i bez režimu testů, tedy pouze očkování nebo prodělání nemoci. Ale to by nastalo až v případě dalšího vývoje,“ varoval Vojtěch.

Kabinet tak reaguje na zhoršující se pandemii koronaviru v Česku. Ve čtvrtek testy potvrdily 8 419 nových případů onemocnění COVID-19. Je to třetí nejvyšší denní nárůst od konce března. Hospitalizovaných s prokázanou koronavirovou infekcí je 2 489, nejvíc za poslední půlrok. Zhoršují se také statistiky úmrtí lidí s covidem. Ve středu jich zemřelo 40, nejvíc za jediný den od 6. května.

Tagy: