Čína by mohla podrazit Putina a napadnout Rusko, varuje bývalý šéf britského námořnictva

Bývalý šéf britského námořnictva Alan West se domnívá, že dlouhodobým cílem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga by mohlo být ukončení spojenectví s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem a následná invaze na Sibiř. V rozhovoru pro pořad World at War britského deníku The Sun uvedl, že Číňané nemají Putina příliš v lásce.

Admirál Alan West v rozhovoru pro pořad World at War britského deníku The Sun podotkl, že Putin je ve srovnání s dominantním Si Ťin-pchingem submisivní, a to i po přátelsky vypadajících rozhovorech a mnoha potřeseních rukou v Pekingu. „Pokud to bude opravdu velmi zlé a (Číňané) budou zoufale potřebovat zdroje, myslím, že existuje velmi reálné riziko, že se rozhodnou zabrat kus Sibiře,“ prohlásil West.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

Podle něj jde o zdroje. „Zdroje budou pro Čínu stále větším problémem. Už vydali mapy Sibiře, na kterých jsou čínské názvy,“ podotkl.

Zdůraznil, že Číňané nemají Putina příliš v lásce. „Proto si Putin zahrává s ohněm. Číňané ho nemají rádi. Vypadá jako malý medvídek, který se chystá být sněden,“ řekl s odkazem na Putinovu návštěvu Pekingu minulý týden.

Si Ťin-pching je jedním z malé skupiny spojenců, kteří Putinovi zbyli. Navzdory zvěstem o roztržce však mnozí považovali Putinovu návštěvu Číny za významný moment ve vývoji vztahů mezi Moskvou a Pekingem. Ta připomenula 75. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a bývalým Sovětským svazem. Moskva a Peking „sdílejí multipolární vizi zaměřenou na oslabení právního státu a mezinárodních institucí vedených Západem“, napsal list Japan Times.

Deník Daily Star ale podotkl, že „plnohodnotný vojenský konflikt mezi Čínou a Ruskem by byl pro obě země pravděpodobně zničující a mohl by mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky.“

Admirál West také varoval, že svět je nyní nebezpečnější než během studené války. Řekl, že éra chřestění jadernými šavlemi mezi světovými velmocemi byla „v jistém smyslu bezpečnější, protože tomu všichni rozuměli“. Současný svět je podle něj „velmi nepředvídatelný“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsme v pasti, na válku s Ruskem nemáme prostředky, míní Zaorálek. Navrhl možné řešení

Tagy: