U Klusových bydlí rodina uprchlíků včetně otce. Z Ukrajiny mohl díky výjimce

Klusovi bydlí společně s rodinou z Ukrajiny.

Tomáš a Tamara Klusovi u sebe ubytovali ukrajinskou rodinu

Ne všichni z těch, co po vypuknutí války na Ukrajině avizovali, že nabízí bydlení uprchlíkům, to skutečně dotáhli do konce. Ale třeba Tomáš a Tamara Klusovi ano. Už několik týdnů sdílejí domácnost s rodinou se třemi dětmi.

Tamara a Tomáš Klusovi ukrajinskou rodinu ubytovali v zahradním domku, kde sami bydleli před tím, než si postavili nový dům. „Od té chvíle, co k nám přijela tahle ukrajinská rodina, se nám hrozně ulevilo, že vedle zla koukáme i na dobro, které můžeme na vlastní kůži žít,“ vysvětlila Tamara. „Určitě minimálně mezi námi vzniklo přátelství a my se moc těšíme, až budeme jezdit na Ukrajinu za svými kamarády,“ doplnil Tomáš.

Rodina se ke Klusovým dostala přes kamarádku. „Zavolala mi kamarádka, která mi pomáhá s pěstováním pokojových květin a říká mi: ‚Tamaro, jede sem pětičlenná rodina a jedou i s tatínkem.‘ A přijeli k nám právě Yulia s Vovou. Mají tři děti, poslední je roční chlapeček, kterému říkají Spasitel, protože právě díky němu se rodina mohla evakuovat. V té době tam bylo nařízení, že pokud máte tři a více dětí, tak otec bere rodinu. Díky tomu je sem mohl dovézt,“ popsala Tamara.

Mejdan na začátek

Soužití rodin funguje. „My jsme začali mejdanem, protože když přijeli, dozvěděli jsme se, že druhý den slaví nejmladší Robert rok, tak jsme zorganizovali slušný mejdánek. Jsem hrozně šťastný, že jsme mohli potkat takové lidi,“ řekl Tomáš. „Přichystali pro nás překvapení. Tamara upekla pro Roberta dort. Bylo to velmi dojemné, plakala jsem celý den, ale pro Roberta to byly velmi šťastné první narozeniny,“ řekla maminka Yulia, která u Klusových bydlí.

„Když se k nám rodina nastěhovala, měla jsem pocit, že jsou vlastně spíš zavření vevnitř domu a čekají na zprávu o konci války. Já jsem potom s Yulií měla takový fakt hluboký rozhovor a říkala jsem: Yuli, i kdybyste tady byli jenom na měsíc, tak pojďte tady žít. Yulia byla smutná, že její maminka byla v krytu v Kyjevě. Podařilo se jí tam odsud dostat, takže tady máme už i babičku, která peče,“ řekla Tamara.

A jak ukrajinská rodina vnímá to, že jejími hostiteli jsou umělci? „Jeden večer přišli na večeři Tomášovi a Tamařini přátelé a ptali se, jestli víme, že jsou v Čechách slavní. Mysleli jsme si, že celebrity se chovají úplně jinak a Tamara a Tomáš jsou tak přátelští, že bych neřekla, že jsou slavní. Slyšela jsem Tomášovu píseň pro Ukrajinu a bylo to tak silné, lidské. Vova si ji zpíval celý den,“ přiznala Yulia.

Nastěhování uprchlíků si promyslete

Přesto, že Klusovi s ukrajinskou rodinou tráví hodně času, jsou rádi za to, že každý může bydlet ve svém domě. „Všem kamarádům, kteří si chtějí nastěhovat Ukrajince domů, říkám, že já jsem extrémně otevřený člověk a miluji mumraj. Myslím si, že si to každý musí dobře rozmyslet, protože to není něco, co si člověk vypůjčí,“ upozornila Tamara.

„Hlavně si myslím, že jestli, tak ubytovávat Ukrajince v chatách, chalupách nebo zahradních domech, co máme my. I u dobrého kamaráda i oblíbené tchyně po týdnu nějaká třecí plocha přijde a nechtěl bych, aby se propíjela do toho, že se s Ukrajinci nedá žít. Dá se s nimi žít úplně skvěle, ale potřebují podíl soukromí, jako kdokoliv jiný z nás,“ doplnil Tomáš.

Tagy: