Charkov má nové hrdiny. Úklidové čety, které likvidují trosky a dávají lidem naději

Úklidové čety v Charkově neúnavně pracují. (29.3.2022)

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger z Charkova: Ukrajinské město uklízí následky ruského bombardování

Charkov – ukrajinské město, které během ostřelování a bombardování utrpělo obrovské ztráty. Jeho současnými hrdiny jsou i pracovníci komunálních služeb. Ti se pustili do likvidace trosek ve zničených čtvrtích. Dávají tak naději do budoucna zdejším obyvatelům i vojákům, kteří město chrání.

„Nacházíme se v centru Charkova. I když slyšíme výbuchy, tak se v centru cítíme relativně v bezpečí,“ informovala z druhého největšího města Ukrajiny reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová. A strach nemají ani pracovníci komunálních služeb.

„Ne, nebojíme se. Nějaké zvuky jsme slyšeli, ale bylo to asi naše dělostřelectvo, takže se nebojíme,“ svěřila se Valentina. Odklízení práce probíhali i před budovou obvodního soudu. „Ne, nebojím se. První tři dny jsme se báli, ale pak jsme si zvykli,“ potvrdil dobrovolník slova Valentiny.

Ředitel charkovské městské stavební firmy Bogdan doplnil, že na místo dopadlo několik náloží. „Odminovali to a pak jsme vzali dobrovolníky, naše pracovníky a začali odstraňovat následky,“ přiblížil. Během natáčení se štábu ozval sám starosta Charkova, následně se s ním sešli na utajovaném místě v podzemním krytu.

Jako by se lidé znovu nadechli

I Igor Terechov vyzdvihl práci komunálních služeb a podporu partnerského města Brna. „I vojáci říkají, že když vidí, že fungují komunální služby, že jsou čisté silnice nebo že třeba vysazujeme květiny, je to pro ně jako nadechnout se čerstvého vzduchu. Je to pro ně důvod dál za to město bojovat,“ uvedl starosta.

K úklidu ale přispěly také Ukrajinci žijící v Česku. „Na začátku to bylo hrozné, ale teď zkrátka pracujeme. Musí to zde skončit vítězstvím,“ podotkl Pavel, Ukrajinec žijící v Česku. Na severovýchodním předměstí Charkova raketa dopadla přímo do kuchyně obytného domu. „Je to těžký život. Žijeme mezi dvěma ohni, na křižovatce dvou cest. Ve dne v noci se střílí. Je to šok pro děti, pro staré i pro mladé,“ svěřili se obyvatelé.

Ale ani v silně ostřelovaných částech města se úklidové práce nezastavily. „Máme za to plat, dostáváme jídlo. Jen se bojíme…tak moc se bojíme. Byly situace, když to bouchalo. Svištělo to a nevíš, kam utíkat,“ dodala pracovnice komunálních služeb. Obyvatelé předměstí je označují za hrdiny: „Úklidová četa funguje dobře. Odklízejí sklo ze silnic, ničeho se nebojí, když se nad nimi střílí. Jsou to hrdinové.“

Tagy: