Meningokok PŘEHLEDNĚ: Příznaky, léčba a prevence. Jak rozpoznat zákeřnou chorobu?

Meningokokové onemocnění stále zůstává jedním z nejobávanějších infekčních onemocnění, u něhož o přežití nakaženého rozhoduje diagnostika a léčba v řádu hodin. Přinášíme proto základní indicie, jak tuto nemoc odhalit včas.

Bakterie Neisseria meningitidis je často spojována s meningitidou, tedy zánětem mozkových blan, způsobit ale může i sepsi (infekci krve), popřípadě kombinaci obou. Ve vzácných případech postihuje i klouby, osrdečník nebo pohrudnici, u nichž způsobuje zánětlivou reakci. Meningokoková infekce je nebezpečná, protože může způsobit vážné komplikace, v některých případech dokonce i smrt.

ČTĚTE TAKÉ: Pátá nemoc se v Česku šíří mezi dětmi, ohrožuje ale i dospělé. Jak poznáte příznaky?

Podle posledních čísel Státního zdravotního ústavu z roku 2022 stoupá počet případů onemocnění u dětí. Varující jsou také data ze Spojených států, kde kvůli tomu Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo varování.

Jak se nemoc přenáší?

K nákaze dochází vzdušnou cestou při bližším styku s nemocným nebo s bacilonosičem. „Bakterie se přenáší vzduchem, kapénkovou infekcí při kašlání, kýchání, mluvení, líbání a prostřednictvím sdíleného jídla, nádobí, cigaret nebo předmětů potřísněných sekrety dýchacích cest,“ informuje Národní zdravotnický informační portál (NZIP).

V české populaci se podle NZIP vyskytuje kolem deseti procent bezpříznakových bacilonosičů, u nichž je bakterie přítomna v nosohltanu, ale nezpůsobuje žádné obtíže. Nejvyšší procento nosičů N. meningitidis ve zdravé populaci je u adolescentů.

Jaké jsou příznaky?

Počáteční příznaky meningokokového onemocnění mohou být zpočátku nespecifické a zaměnitelné například s chřipkou – nakažený má teplotu, trpí bolestí hlavy a svalů a nevolností. Někteří lidé mohou být také citliví na světlo a pociťovat změny psychického stavu.

Typická je také vyrážka, která nevybledne, ani když se na ni stlačí sklo. Zpočátku může být drobná a postupně se rozšiřuje po celém těle.

V případě sepse jsou typickým příznakem také studené ruce a nohy, zrychlené dýchání a tmavě fialová vyrážka.

U novorozenců nemoc nejčastěji poznáme tak, že jsou neaktivní, citliví na různá podráždění, mohou zvracet nebo málo jíst.

Inkubační doba a léčba

Inkubační doba meningokokové infekce se obvykle pohybuje v rozmezí dvou až sedmi dní, výjimečně ale může trvat až deset dní.

Léčba nejčastěji probíhá pomocí antibiotik, které je potřeba nasadit co nejdříve, ideálně do jedné hodiny od stanovení podezření na meningokokovou infekci. Jelikož i po usmrcení bakterie zůstávají v těle endotoxiny (části povrchových struktur bakterie), které nadále nevratně poškozují tkáně, hrozí nemocným v některých případech i dlouhodobé následky, jako je hluchota či amputace končetin.

Prevence

Jedinou účinnou zbraní proti tomuto onemocnění je očkování, které je v České republice dobrovolné. V současné době je na trhu více vakcín proti meningokokovému onemocnění. Nejčastěji se používá kombinovaná konjugovaná vakcína proti čtyřem séroskupinám bakterie A, C, W-135, Y.

Očkovat lze od jednoho, respektive dvou let života podle druhu vakcíny. V ČR je od roku 2024 vakcinace dětí do určitého věku plně hrazena, upozorňuje portál MediClinic.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Epidemie černého kašle se těžko zastavuje, říká Prymula. Proočkovanost těhotných je komická

Tagy: