Obětí střelby na UK mohlo být více. Vyšetřovatelé popsali, jak zraněná dívka zachránila spolužáky

Prosincová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy si vyžádala 14 životů a 25 zraněných. Jak se ale nyní ukázalo, obětí mohlo být více, kdyby jedna ze studentek nezabarikádovala dveře. Informoval o tom web Lidovky.cz. V případu ale stále existuje řada nejasností. „V závěru policie jsou věci, které si zaslouží odpovědi,“ podotkl komentátor MF DNES Petr Kolář.

Do budovy Filozofické fakulty na Palachově náměstí přišel útočník ve čtvrtek 21. prosince vybaven několika zbraněmi a velkým množstvím munice. Ve čtvrtém patře se nejprve připravoval a poté vtrhl do místnosti 423, kde si jeho útok vyžádal 12 životů.

K TÉMATU: Nové detaily o střelbě na UK? V zahraničí by ministr nabídl rezignaci, říká Kubáček

Jak se ale ukázalo, obětí mohlo být daleko víc. Jedna ze studentek totiž za asistence krizové linky zabarikádovala dveře. Střelec se totiž do místnosti opakovaně vracel. „Poté z učebny odešel, zvuky střelby pokračovaly, ale ozývaly se z větší vzdálenosti. Této situace využila jedna z poškozených studentek a podle pokynů operátora na lince IZS za následné asistence dalších poškozených studentek zabarikádovala dveře,“ popsali hrdinský čin vyšetřovatelé podle webu Lidovky.cz.

Studentům se podařilo zahradit dveře i přes to, že měli střelná poranění. „Všichni přeživší z dané učebny utrpěli střelná poranění. Ze soudně lékařského hlediska byla kvalifikovaná jako těžká újma na zdraví. Jednalo se v podstatě o život ohrožující poranění, která by bez včasného poskytnutí první pomoci a navazující lékařské péče či operačních zákroků mohla vést k úmrtí,“ píše se v policejním dokumentu.

V pátek uplyne od tragického činu půl roku. Stále se ale objevují nové informace. Spekuluje se například o tom, zda policie nemohla útočníka zadržet. Do budovy totiž přišel přišel ve 13:23, přičemž policejní hlídky, které po něm pátraly, dorazily jen pár minut poté. Policisté ale prohledali jen část budovy a do čtvrtého patra, kde měl střelec tou dobou být, nešli.

Na to ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil i komentátor MF DNES Petr Kolář. „V závěru policie jsou věci, které si zaslouží odpovědi. Magor přišel na fakultu ve 13:23 a krátce po něm tam přijely dvě hlídky policie, celkem šest lidí, kteří ho měli zkontrolovat. Já nevím, třeba měli pokyny, prostě nechoďte nahoru, neprohledávejte budovu, ale ten pokyn musel někdo vydat a myslím, že tohle je to, co potřebujeme slyšet, ať od ministra vnitra nebo od vedení policie,“ řekl Kolář.

Politolog Šaradín: Policie nekomunikuje dobře

Nové detaily se začaly objevovat v pondělí poté, co MF DNES ve svém článku zveřejnila informace z policejního spisu, který má k dispozici. Policie následně kritizovala, že se pozůstalí dozvídají informace z médií dříve, než jim doručí usnesení o odložení případu. Podle politologa Pavla Šaradína ale nejde o dobrý způsob komunikace ze strany policie.

„Už v době, kdy se zpráva dokončila, tak v tom momentu už pozůstalí měli být informováni. Každá redakce má svá vlastní pravidla, má svůj etický kodex a pokud neshledá nic v rozporu s tímto kodexem, tak jsou to věci jaksi veřejné, které by měly být zveřejňovány,“ podotkl Šaradín ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Partnera měla ubodat, když uspával jejich dítě. Soud poslal mladou ženu ze Semil do vazby

Tagy:
policie střelba oběť Petr Kolář Praha Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Mladá fronta DNES střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy