Dejte nohu z plynu. Policisté s radary v pátek obsadí silnice, budou měřit na 1000 místech

Celorepubliková policejní akce známá jako Speed Marathon proběhne na českých silnicích v pátek. Cílem je bezpečnostní prevence, protože právě nepřiměřená rychlost bývá podle statistik nejčastější příčinou smrtelných dopravních nehod. Místa, kde se bude měřit, pomáhali vytipovat sami občané.

Motoristická i nemotoristická veřejnost mohla během března zaznamenávat své tipy do interaktivní mapy na webu Bezpečné cesty. Policie všechna data vyhodnotila a vybrala zhruba tisíc míst, která budou průběžně obsazována hlídkami s radary. Lidé zaslali dohromady více než 7 600 tipů na kritická místa, která považují za nebezpečná a policisté by zde měli rychlost měřit nejen jednou za rok.

Seznam míst, kde se bude 21. dubna měřit rychlost

Ne všude najednou

Jednotlivé hlídky nebudou celý den měřit na jednom stanovišti, ale mají se mezi nimi v rámci krajů přesouvat. Nejvíc budou ale k vidění tam, kde obecně dochází nejčastěji k překročení povolené rychlosti

K TÉMATU: Omezení rychlosti v Praze je na stole. Přibydou i cyklopruhy, slibuje primátor Svoboda

Do Speed Marathonu se policisté zapojují každoročně, loni při něm zkontrolovaly na 7 500 aut a zjistily na 3 200 přestupků. Dvě třetiny z nich se týkaly překročení povolené rychlosti.

Tagy: