Mocný nástroj řidiče. Aplikace umožní udávat hříšné motoristy policii. Česko jde jinou cestou

Britský královský autoklub informuje o připravované mobilní aplikaci, která umožní snadno upozornit na porušování předpisů. Přestupek zaznamenaný fotoaparátem telefonu upevněného pod předním sklem poslouží policii jako důkazní materiál při stíhání hříšníka. Dostane se k ní prakticky obratem.

Mobilní aplikace pro dnešní telefony umožňují realizovat prakticky nekonečné množství nápadů, jak zařídit to či ono. Ve spojení se záznamovým zařízením, tedy vestavěným fotoaparátem, resp. kamerou, jde i o velmi účinné špiónské až udavačské náčiní. V autech dokáže telefon s kvalitním foťákem prakticky nahradit palubní kameru sledující nepřetržitě situaci na silnici a pořízené záběry využít jako důkazní prostředek při možné nehodě. Ve Velké Británii ale nová aplikace povýší tuto funkcionalitu na další level. Informuje o tom Britský královský autoklub RAC.

Natoč a udej

Prostřednictvím aplikace, která by ve Velké Británii měla být volně dostupná od května, bude možné přeměnit chytrý telefon v palubní kameru snímající přestupky účastníků silničního provozu a zasílat je rovnou policii.

K TÉMATU: Elektronické dálniční známky mají háček, hlásí celníci. Pokutovat neplatiče je problém

Systém by měl fungovat následovně: Řidič svůj telefon umístí do bezpečného držáku za přední sklo vozu a ten bude skrze novou aplikaci snímat celý průběh jízdy. Jakmile by se jiný řidič podle mínění uživatele aplikace dopustil přestupku, stačí jednou kliknout (po bezpečném zastavení vozidla) a záznam letí online rovnou k policii.

Ta jej podle tvůrce aplikace Oleksije Afonina obdrží za méně než minutu. V principu jde tedy o mnohem jednodušší a rychlejší způsob udání než stahování a následné poskytování klasických záznamů z palubní kamery. Podle informací RAC se na vývoji aplikace podílela i sama britská policie. Dohlížela například na to, aby byly nahrávky, resp. jejich forma, použitelné jako důkazní materiál. Pořízené záběry je možné odeslat až ve chvíli, kdy auto zastaví a vypne motor.

Pomocí aplikace by mělo být možné dohlížet až na 21 různých dopravních přestupků. Mezi ty nejčastější pochopitelně patří překročení maximální povolené rychlosti, jízda na červenou, nepoužívání blinkrů, nedovolené parkování či telefonování za volantem.

V Česku zatím ne

Více přestupků, jako jsou nepřipoutání se nebo právě telefonování za jízdy, umí zaznamenávat i kamery okamžitého a úsekového měření rychlosti umístěné na většině českých silnic. Podle policie je to však možné jen souběžně s přestupkem za překročení povolené rychlosti.

„Dotyčnému řidiči musí být prokázáno, že se daného přestupku dopustil právě on. Teprve až potom může být souběžně s překročením rychlosti pokutován i za jiný přestupek zaznamenaný na kamerovém záznamu,“ sdělil Autosalonu mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Tadeáš Provazník. Pro používání aplikace popsaného britského formátu u nás zatím podle ministerstva dopravy neexistují legislativní předpoklady.

Tagy: