Neudrží ani kartáček, trápí je vytrvalé bolesti. Češi s long covidem se stále nedočkali pomoci

Nejčastějšími příznaky postcovidového syndromu je únava, bolest svalů a deprese.

Pacienti s long covidem se stále nedočkali pomoci

Češi s takzvaným long covidem se ani po čtyřech letech nedočkali skoro žádné pomoci. Kvůli zdravotním komplikacím přitom nemohou pracovat a často se neobejdou bez pomoci druhých. Lék na postcovidový syndrom neexistuje. A také diagnostika je i po letech pro některé lékaře oříšek. Ministerstvo i pacienti doufají, že by pomoc mohla přijít ze zahraničí.

Paní Olga dříve pracovala v marketingu. Život jí však zkomplikoval právě long covid. Na potíže si stěžovala už před rokem. „V lepších dnech zvládnu kratší procházku. V horších dnech neudržím ani kartáček,“ popsala tehdy pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Covid není radno podceňovat, připomněl Prymula. Prozradil, jak to bude s epidemií o Vánocích

Za rok se prakticky nic nezměnilo. Ve zlepšení už ani nedoufá. „Extrémní únava, převládají kognitivní problémy, mám prostě zasažený mozek,“ vyjmenovala paní Olga. „Když jdu třeba k lékaři, kde jsem ještě nebyla, většinou potřebuji nějaký doprovod. Pořád chodím s papírkama, pořád si předepisuji věci,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Pacientů jako je paní Olga je ale v Česku podle odhadů lékařů několik tisíc. Například paní Kateřina. „Nemaluji se, protože ztráta deseti minut je pro mě vyčerpávající. Místo toho radši nandám prádlo do pračky. Bolesti svalů, kloubů, chřipkové příznaky se mi objevují,“ řekla CNN Prima NEWS.

Problém těchto pacientů je samotná diagnostika syndromu a jeho následná léčba. „Vytvořili jsme dva materiály – jeden se týká praktických lékařů. Ten říká, jak vůbec mají diagnostikovat,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) CNN Prima NEWS.

Podle lékařů je však diagnóza mnohem složitější. „Příznaky některých onemocnění mohou být jistě spojeny s covidem-19. Ta souvislost se vylučuje velmi obtížně,“ zmínila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková pro CNN Prima NEWS.

„Existuje spousta pacientů, kteří mají nespecifické potíže. My na nich opravdu objektivně nic moc nenajdeme,“ vysvětlil přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno Milan Sova pro CNN Prima NEWS. Podle Sovy by bylo dobré sjednotit systém péče o pacienty s long covidem.

Pacienti i odborníci věří v pomoc ze zahraničí. Z toho důvodu také ministerstvo vyslalo tým zdravotních expertů na několikaměsíční stáž do sousedního Německa, kde jsou ve výzkumu nemoci dále.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pandemická pohotovost v Hradci. Nemocnice se plní pacienty s covidem, vyčlenila nová lůžka

Tagy: