Základní skupiny na příštím MS: Češi mají jít proti domácím, s Rusy pořadatelé nepočítají

Oslavy českých hokejistů po zisku titulu mistrů světa (26. 5. 2024).

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Česko žije čerstvým titulem mistrů světa v hokeji, pomalu se však začíná řešit i to, jak bude vypadat šampionát následující. S kým se letošní „zlatí hoši“ budou muset při cestě za obhajobou ve Švédsku a Dánsku v rámci skupiny vypořádat, napovídá žebříček IIHF, který výsledky turnaje v Praze a Ostravě značně promíchaly. Ve hře tam jsou například Švédové, Finové či Dánové.

Před začátkem letošního šampionátu se z pohledu na skupinu A, v níž o nejcennější kov zabojoval výběr Radima Rulíka, mnozí fanoušci orosili. Jak se však ukázalo, žádný soupeř, ať už Kanada, Švýcarsko nebo Finsko, nebyl tak hrozivý, aby českému národnímu týmu doma zabránil v cestě za zlatem.

ČTĚTE TAKÉ: Pastrňákova zlatá střela, euforie a šampaňské OBRAZEM. Triumf hokejistů nadchl Česko

Situace by se ideálně podle fanoušků mohla na následujícím mistrovství opakovat. O pořadatelství se v roce 2025 podělí Švédsko a Dánsko, podpořit osobně „nároďák“ budou moci hokejoví nadšenci ve Stockholmu či Herningu.

V jaké skupině, a zejména s kterými soupeři, budou čeští hokejisté za rok ve skupině bojovat, vychází z žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF).  Jeho složení se po šampionátu v Praze značně proměnilo. Česko se posunulo o celé čtyři příčky. Před hráči z tuzemska se nachází pouze Finsko a první Kanada.

Rusko se umístilo také před Čechy, od roku 2022 minimálně do roku 2025 je však spolu s běloruskou reprezentací v soutěžích IIHF dočasně neaktivní, respektive vyloučeno, kvůli ruské invazi na Ukrajinu. S jejich zapojením v následujícím šampionátu se tak nepočítá.

Pro vysvětlení: žebříček se vytváří na základě umístění týmů na posledních pěti turnajích. Čím více v minulosti se turnaj hrál, tím méně jsou body z něj cenné.

Skupiny se tvoří podle jednoduchého systému umístění v žebříčku:

  • Skupina A: 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 16
  • Skupina B: 2, 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15

Česko by mělo v roce 2025 bojovat ve skupině B a v turnaji dle aktuálního umístění jednotlivých celků v žebříčku narazit na Finsko, Švédsko, Německo, Dánsko, Norsko, Maďarsko a Kazachstán. Ve skupině A by měli o postup do čtvrtfinále zabojovat Kanada, USA, Švýcarsko, Slovensko, Lotyšsko, Rakousko, Francie a Slovinsko.

ČTĚTE TAKÉ: Bývalý mistr světa Voráček po zlatém finále. Hejtrovi poslal jasný vzkaz a nejcennější medaili

Sestavení skupin však ještě není definitivní, organizátoři mají právo provést změny. Je však jisté, že se následující světový šampionát uskuteční od 9. do 25. května v Dánsku a Švédsku.

Tagy:
Kanada Švédsko Švýcarsko Finsko hodnocení hokejista Dánsko hokej žebříček Česko soupeři sport Radim Rulík skupina Mezinárodní federace ledního hokeje MS v hokeji 2025 skupinová fáze