Zelenskyj apeloval na EU: Na váhání není čas. Rusy možná neučili ani číst, jen zabíjet

Na snímku hovoří ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z Kyjeva ke světovým lídrům, kteří se účastní summitu NATO v Bruselu 24. března.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek pozdě v noci poděkoval lídrům členských států Evropské unie za uvalení sankcí na Rusko, přestože podle něj přišly trochu pozdě. Zároveň však připomněl oběti války i krutosti, kterých se ruská armáda dopouští. Věříme ve vaše lidi. Věříme v Evropskou unii, dodal s prosbou o pomoc.

„Zablokovali jste Nord Stream 2, za to jsme vám vděční. Ale bylo to také trochu pozdě, protože kdyby to bylo včas, Rusko by nevytvořilo plynovou krizi,“ řekl na summitu EU. Ve svém projevu také uvedl, že pokud by sankce byly preventivní, existuje šance, že by Rusko nevstoupilo do války.

„Ruská armáda nechápe, co je to důstojnost. Neví, co je to svědomí. Nechápou, proč si tolik vážíme naší svobody. Právě to rozhoduje o životě zemí,“ sdělil ukrajinský prezident s tím, že Rusko již na Ukrajině zničilo 230 základních a 155 mateřských škol a zabilo 128 dětí. Ukrajina se podle něj ale sjednotila pro mír. „A v zájmu míru sjednocuje svět. Snaží se odblokovat obležená města,“ prohlásil.

Nenaučili se číst, jen zabíjet

„Celá města, vesnice. Prostě na popel. Nic nezůstalo. Ruská armáda zabíjela novináře, i když na jejich vestách viděli nápis PRESS. Možná je ani nenaučili číst. Jen zabíjet,“ pokračoval v kritice ruských vojáků. Naposledy v Kyjevě při ruském ostřelování přišla o život novinářka pracující pro ruský web The Insider.

Zelenskyj ve svém projevu poděkoval členským státům za podporu, maďarského premiéra Viktora Orbána však vyzval k tomu, aby se „už rozhodl“, jaký postoj k Rusku zaujímá. „Poslyš, Viktore, víš co se děje v Mariupolu? Prosím tě, jestli můžeš, běž se podívat na vaše nábřeží, podívej se na ty boty. Uvidíš, že masové vraždy se mohou dít i v tomto světě,“ oslovil Zelenskyj Orbána.

Připomněl tak památník „Boty na břehu Dunaje“ v Budapešti, který je věnovaný právě obětem masových vražd maďarských fašistických milic za druhé světové války. Tvoří ho bronzové boty jako připomínka toho, že fašisti vždy nechali své oběti vyzout, aby se dala jejich obuv použít pro jiné. Pak je zastřelili, těla popadala do Dunaje.

„Váháte, zda uvalit sankce, nebo ne? A váháte, zda nechat projít zbraně, nebo ne? A váháte, zda obchodovat s Ruskem, nebo ne? Na váhání není čas. Je čas se už rozhodnout,“ dodal Zelenskyj rázně.

„Věříme ve vás. Potřebujeme vaši podporu. Věříme ve vaše lidi. Věříme v Evropskou unii. A věříme, že v rozhodující chvíli bude s námi i Německo,“ doplnil v proslovu. Kromě dalších členských zemí zmínil i Českou republiku, která „za Ukrajinou stojí“.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie zároveň v pátek nad ránem pohrozili Rusku dalšími robustními sankcemi za agresi na Ukrajině, neshodli se však na diskutovaném embargu na dovoz ruských energií ani jiných konkrétních krocích. Rusko podle nich musí přestat páchat válečné zločiny a umožnit lidem z ostřelovaných měst odejít či do nich dostat humanitární pomoc. Lídři v závěrech prvního dne bruselského summitu také slíbili vytvoření fondu solidarity pro Ukrajinu a další podporu pro uprchlíky i země, které je přijímají.

Tagy: