Naše válka je souboj dobra a zla, řekli bratři Kličkové. Od Západu žádají další zbraně

Vladimir Kličko a Vitalij Kličko

Ukrajinským vojákům se nadále daří bránit Kyjev před ruskými jednotkami. Do bojů se zapojuje také starosta hlavního města Vitalij Kličko i jeho mladší bratr Vladimir. Legendární boxeři v exkluzivním rozhovoru pro CNN sdělili, že jsou odhodláni proti ruskému agresorovi bojovat dál. Západ sourozenci požádali o další zbraně, prý hlavně proto, aby si bezletovou zónu mohla zařídit Ukrajina sama.

Bývalí mistři světa v boxu první dva dny ruské invaze nespali. Po měsíci se však ničivé válce už plně přizpůsobili. „Toto je naše vlast, musíme tu být,“ řekl Vitalij. „Naše válka je souboj dobra a zla,“ doplnil Vladimir.

Oba se zapojují do tvrdých bojů na předměstí Kyjeva, oba také využívají svůj vliv v zahraničí, aby sehnali pomoc pro Ukrajinu. Zatímco odhodlání Ukrajinců vzdorovat okupantům prakticky neklesá, jejich zásoby zbraní se údajně začínají tenčit.

Západ v tomto ohledu však přislíbil pomoc. Jednou z častých žádostí, kterou Ukrajinci adresují NATO, je zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. To však Severoatlantická aliance stále rezolutně odmítá. Obává se totiž, že by případné uzavření nebe a jeho dohled nad ním zatáhlo Západ do války s Ruskem.

„Pokud nám dodáte obranné zbraně, které se hodí na protivzdušnou obranu, uzavřeme si oblohu sami,“ vzkázal Vladimir. Oba bratři zároveň poděkovali za obrovskou finanční, vojenskou i materiální pomoc, kterou Západ už na Ukrajinu poslal.

Další prosbu sourozenci adresovali přímo Evropské unii. „Svět samozřejmě potřebuje ropu a plyn, ale je lepší zaplatit vyšší cenu než za ropu platit lidskými životy,“ řekl Vladimir. Narážel tím na fakt, že EU stále od Ruska nakupuje ropu a plyn, čímž částečně ruskou invazi na Ukrajinu financuje.

Jedním z mála evropských lídrů, který chce Ukrajině v tomto požadavku vyhovět, je polský premiér Mateusz Morawiecki, který volá po embargu na dodávky ruského plynu a ropy do EU. Naproti tomu nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země odstřižení od ruské ropy či plynu odmítá, shodu na nových postizích neočekává.

Podle belgického premiéra Alexandera De Crooa by členské země Unie neměly schvalovat takové protiruské sankce, které by zbytečně oslabily jejich ekonomiky. Polský plán se nepozdává ani Německu či Maďarsku.

Tagy:
válka CNN NATO Ukrajina zbraně Rusko Kyjev Vitalij Kličko Vladimir Kličko bezletová zóna