Vejce zřejmě výrazně zdraží. Obchodní řetězce se chytily do vlastní pasti, říká ministr

Vejce v supermarketech v příštím roce výrazně zdraží.

Vejce v supermarketech v příštím roce výrazně zdraží

Vejce v supermarketech v příštím roce výrazně zdraží – tedy v případě, že obchody dodrží svůj slib a přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Místo nich mají nabízet ta z podestýlek. Takových chovů je ale v Česku stále nedostatek. Situaci zřejmě nezlepší ani dovoz z ciziny. Přestože změnu chovu podporuje i ministerstvo zemědělství, podle šéfa resortu Marka Výborného (KDU-ČSL) se řetězce tak trochu chytily do vlastní pasti.

Zatímco u klecového chovu se na jeden metr čtvereční vejde dvanáct nosnic, u podestýlkového je to o tři méně. I proto se většina supermarketů rozhodla, že od příštího roku s vejci z klecí skončí.

ČTĚTE TAKÉ: Portál Booking dostal pokutu skoro půl miliardy eur. Hotely nesměly nabízet levnější pokoje

Klíčové je to, co požaduje odběratel, tvrdí šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Pokud obchody už šest let říkají, že přestanou odebírat vajíčka z klecových chovů, tak by se tomu každý rozumný chovatel měl přizpůsobit,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS.

Jenže drůbežáři se soustředili na úplně jiný termín – začátek roku 2027. To má totiž začít platit národní zákaz klecových chovů. I proto na podestýlky zatím přebudovali jen polovinu ustájení. „Pokud bude dostatek vajec z podlahových chovů na evropském trhu, tak by si to řetězce dovezly,“ podotkla předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá pro CNN Prima NEWS.

Otázka ovšem je, jestli bude odkud a případně za kolik. Většina vajec se k nám nyní dováží z Polska a pobaltských států. Tam však podle Dlouhé také chovy přestavují, a to i přesto, že zákaz nemají. „Ne takovým tempem jako u nás,“ doplnila předsedkyně.

Přestavbu chovů podporuje i ministerstvo zemědělství. Podle svazu obchodu měl proto resort zatlačit na rychlejší modernizaci. „Dotační systém je nastaven do roku 2027. Ti, kteří změnu chtěli udělat, neměli podporu, která je pro ně důležitá,“ namítl Prouza.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného šlo však o rozhodnutí řetězců. „Já ho respektuji a je na nich, jestli ho naplní,“ sdělil šéf resortu CNN Prima NEWS. Pro spotřebitele tento cíl téměř jistě znamená zvýšení cen vajec, upozornil agrární analytik Petr Havel. „Samozřejmě záleží o kolik,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

I proto zůstává otázkou, zda supermarkety svůj slib dodrží, protože levná vejce jsou často slevovým tahákem. Třeba tento týden se dá koupit třicet vajec z klecových chovů za 65 korun. Z podestýlky nejlevněji za 118. „Cena vajec v jejich sítích bude vyšší a příjdou o část spotřebitelů, zákazníků. Takže je otázka, jestli to všichni udělají,“  namítl Havel.

Jeden z obchodních řetězců chtěl klecová vejce přestat prodávat už v roce 2023. Ve slevách se v něm ovšem dají koupit doteď. „Z důvodu měnících se rámcových podmínek na trhu bohužel nemůžeme bezvýhradně dodržet termín, který jsme si původně stanovili,“ vysvětlil mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík pro CNN Prima NEWS.

Úplně nejšťastnější slepice najdeme v takovém chovu, kde mají dostatek prostoru a také čerstvou trávu. Nicméně opět zde hraje významnou roli cena – jedno vejce od takové nosnice může stát až deset korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi jsou mistři slev, akcí ale ubylo. Nevídané, říká expert a vysvětlil, co za tím stojí

Tagy:
vejce Polsko zemědělství obchod ekonomika Tomáš Prouza Petr Havel Marek Výborný Penny Market Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance