PŘEHLEDNĚ: Alternativy ke spořicím účtům. Kde je dobré mít bezpečně uložené peníze?

Investice se stávají samozřejmostí pro stále větší počet Čechů.

Úroky na spořících účtech klesají

Spořicí účty jsou mezi Čechy velmi oblíbeným nástrojem pro ukládání peněz. Jejich výnos ale v poslední době klesá a lidé se proto poohlížejí po jiných příležitostech. Alternativou mohou být repo fondy či termínované vklady. Jedná se o konzervativní a bezpečné uložení peněz. Jaké nabízejí úroky?

Zdražování v posledních letech donutilo tuzemské střadatele k tomu, aby se důkladněji zabývali investicemi a ukládáním peněz. U Čechů vedou jednoznačně spořicí účty, což dokládá i nedávný průzkum agentury Ipsos pro Generali Investments. Jako nejvhodnější způsob uchování financí je považuje 37,4 procenta lidí. Až poté se se umisťují investice do nemovitostí nebo účast v investičních fondech.

ČTĚTE TAKÉ: Spor lidovců a ODS pokračuje. Skopeček chce do Jurečkova zákona dostat výpovědi bez důvodu

Spořicí účty ale už nemají takovou výkonnost jako v době prudké inflace. Nejlepší zhodnocení se pohybuje okolo čtyř až pěti procent, a to jen s garancí na následující měsíc. Lidé se proto poohlížejí i po jiných nástrojích. Jednou z možností jsou termínované vklady, které v posledních měsících zažívají renesanci.

Zájem o tento druh odkládání peněz se těšil mimořádné oblibě zejména mezi lety 2021 až 2022. Tehdy se využívání termínovaných vkladů zvýšilo o téměř 70 procent a v dubnu 2022 bylo takto uloženo přes 850 miliard korun.

Oproti spořicím účtům ale mají ty termínované nevýhodu. Spotřebitel si totiž vložené peníze nemůže vybrat ihned. Banky a spořitelní družstva proto nabízejí konkrétní období, po které se finance ukládají. Obvykle to bývají tři měsíce, ale i několik let. Výhodou ale naopak zůstává garantovaný výnos, který se v průběhu času nemění. Kromě toho může být výnos vyšší než u spořicích účtů, přičemž tato investice představuje minimální riziko.

Mezi bankami je aktuálně nejvýhodnější tříměsíční vklad do Inbank za 4,7 procenta. Minimální vložená částka ale musí činit pět tisíc korun a maximální dva miliony korun. Úrok na jeden rok dosahuje u této banky 4,1 procenta. Fio banka pak nabízí za vklad na 12 měsíců čtyři procenta.

I když výnos nedosahuje u termínovaných vkladů takového zhodnocení jako u spořicích účtů, klienti mají jistotu pevného úroku. Spořicí účty mohou mít za rok úrok okolo dvou až tří procent při splnění vybraných podmínek. Termínovaný vklad však úrok v čase nezmění.

Kromě bank nabízejí výhodné zhodnocení i některé družstevní záložny. Například Artesa nabízí na půlročním vkladu 5,5 procenta nebo Ney spořitelní družstvo 4,5 procenta. Obě družstva však požadují minimální vklad 20 tisíc korun. Podobně jako u spořicích účtů spadají vklady u termínovaných vkladů pod pojištění do hranice 100 tisíc eur, tedy 2,5 milionu korun. V případě pádu banky či družstva o tyto peníze nepřijdete.

Repo fondy jsou závislé na rozhodnutí ČNB

Alternativou ke spořicím účtům mohou být i repo fondy neboli depozitní fondy. Podobně jako u termínovaných vkladů jde o konzervativní investici. Oproti spořicím účtům nabízejí vyšší zhodnocení. Tento nástroj je závislý na takzvaných dvoutýdenních repo sazbách České národní banky. Jednotlivé banky totiž poskytují centrální bance své peníze, ČNB jim proti tomu dává cenné papíry, pokladniční poukázky a také garanci, že za dva týdny vrátí peníze s úrokem. Její výši pak stanovují centrální bankéři na zasedáních.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obědy v Česku dál zdražují. Restaurace se chtějí „zahojit“, ceny naráží na strop, míní experti

Úrok tak lze sledovat přímo na stránkách České národní banky. Aktuálně je výše Pepo sazby na 4,75 procentech. Klienti ale samozřejmě nedostanou celý úrok. Velmi totiž záleží například na poplatku za správu fondu. Lidé se při zájmu o repo fondy mohou obrátit na banky nebo investiční společnosti.

Například Conseq nabízí investici do repo fondu s očekávaným výnosem 4 procent. Cílem fondu je dosahovat zhodnocení na úrovni dvoutýdenní repo sazby ČNB snížené o 0,75 procentního bodu. Zahrnuje očekávané průběžné náklady fondu ve výši 0,4 procenta a 5 procent daň z výnosu na úrovni fondu, uvádí fond. Pokud se dodrží investiční horizont jednoho roku, tak při stabilitě sazeb bude výnos 3,85 procenta.

Tagy: