CNN: Čína se připravuje na Trumpa. Jeho zvolení by Pekingu přineslo výhodu i obří problém

Pokud se Donald Trump vrátí do Bílého domu, bude to pro Čínu znamenat jednu velkou příležitost, ale také jeden výrazný problém. V analýze to uvádí americká CNN, podle které by Trump mohl paralyzovat Peking vysokými cly. Vzhledem k upřednostňování domácí politiky by ale zase mohl dát prostor Číně politicky růst.

Čínští politici a diplomati vyhlížejí americké prezidentské volby s nervozitou. Návrat Donalda Trumpa do Bílého domu by totiž pro Peking nemusel být tak růžový, jak se zdá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump je silnější než kdy dřív, hodnotí analytici. Změnil taktiku a má méně skandálů

Když Trump sloužil první funkční období, nejdříve se profiloval jako významný přítel prezidenta Si Ťin-pchinga a celé Číny. Jenže v úřadu pak reálně dělal kroky, které Pekingu příliš nevoněly. Trump například zaklekl na čínský Huawei nebo TikTok, které označil za bezpečnostní hrozby.

K tomu také kritizoval Čínu za řešení covidové pandemie. Nejtvrdší byl ale Trump na poli obchodu. Uvalil na čínské zboží významná cla, která rozpoutala obchodní válku.

Teď Pekingu hrozí, že se něco podobného bude opakovat. A to ještě v pro Čínu temnějších barvách. Trump podle CNN rozvířil spekulace, že by na čínský dovoz mohl uvalit až 60procentní clo.

Tak bezprecedentní restrikce by obchodní vztahy Číny a USA změnily k nepoznání. Podle expertů by podíl Číny na dovozu do USA mohl klesnout ze zhruba dvaceti procent na tři procenta.

„Pokud to Trump 2.0 provede takto razantním způsobem, dopad na Čínu bude velmi vážný. Zda k tomu dojde, však není jasné, nikdo nedokáže říci, co Trump udělá, a to je ten problém,“ sdělil pro CNN Bala Ramasamy, profesor ekonomie na China Europe International Business School v Šanghaji.

Podle expertů je ale zřejmé, že si čínská ekonomika – kterou zmítá nemovitostní krize nebo nezaměstnanost mladých – nemůže podobný šok dovolit.

Geopolitické tahanice

Čína ale podle CNN nevidí na Trumpově návratu jen negativa. Návrat výstředního politika by pro Peking znamenal i příležitost. Trump ve své politice dlouhodobě akcentuje především domácí témata a zahraničním se alespoň naoko tolik nevěnuje. Peking by tak mohl využít většího manévrovacího prostoru pro svůj politický růst.

„Návrat Trumpa do úřadu může zvrátit současnou geopolitickou rovnováhu, kdy se Amerika a její spojenci stále více spojují proti Rusku a vnímané hrozbě rostoucí Číny,“ uvádí CNN.

„Ústup USA od těchto partnerů v rámci Trumpova postoje ‚Amerika především‘ by mohl snížit tlak na Čínu a představovat významnou příležitost pro vlastní globální ambice Pekingu,“ doplňuje analýza.

Podle listu The Economist může Trump upřednostňováním domácí politiky uvolnit Číně ruce ohledně Tchaj-wanu. Možná čínská invaze na ostrov se v posledních letech diskutuje čím dál více.

Ostatně ani Peking své ambice v kontextu Tchaj-wanu příliš neskrývá. „USA budou vždy usilovat především o Ameriku a Tchaj-wan se může kdykoli změnit ze šachové figurky na odhozenou šachovou figurku,“ řekl v lednu Čchen Pin-chua, mluvčí úřadu v Pekingu, který se zabývá záležitostmi souvisejícími s ostrovem, v kontextu možného Trumpova návratu. Informoval o tom časopis Time.

VIDEO: Biden a Trump ovládli volební superúterý

Tagy: