Kurzový superfavorit a pád střemhlav. Bookmakeři predikují, kdo bude novým prezidentem USA

Donald Trump na sjezdu Republikánské strany v Milwaukee

Trumpa podpořili kritici

Americký exprezident Donald Trump je po atentátu, kterému čelil, podle kurzů sázkových kanceláří jasným favoritem podzimních voleb. Někteří bookmakeři jeho demokratického rivala a úřadující hlavu státu Joea Bidena dokonce staví až na třetí příčku.

Největší tuzemské sázkové kanceláře mají jasno. Podle kurzů je Donald Trump jednoznačným favoritem prezidentských voleb v USA. Tipsport na něj ke čtvrtečnímu poledni měl vypsaný kurz 1,33:1, Fortuna 1,34:1 a Betano 1,30:1.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Proti Trumpovi nemáte šanci, soukromě řekla Pelosiová Bidenovi. Ten reagoval odmítavě

V minulém týdnu přitom čísla nebyla zdaleka tak jednoznačná. Kandidátovi zjevně pomohl víkendový atentát, který přežil jen s poraněním ucha.

Významně si pohoršil jeho vyzyvatel a současný prezident Joe Biden. Šance dnes již 81letého politika vytrvale klesají už od nepovedené debaty na CNN, kde působil velmi unaveně a zmateně, čehož Trump naplno využíval a byl vnímán jako jasný vítěz debaty. A to i přesto, že mu fact-checkeři napočítali řadu vyřčených lží.

Dnes je Biden u sázkových kanceláří dokonce až třetím na pásce se šancemi na zvolení. Tipsport mu dává šance 7,5:1 a to je z českých sázkových kanceláří pro něj ten nejpříjemnější kurz. Fortuna a Betano na něj shodně vypsaly kurz 9:1.

Kdo se dostal před něj? Větší šance na vítězství analytici predikují viceprezidentce Kamale Harrisové. Tipsport jí dává šance v poměru 5,6:1, Fortuna s Betano rovněž shodně 5:1.

Má Trump vítězství jisté?

Co Trumpovi pomohlo? Názory se různí. „Tuzemští politici vyhodnotili, že Trump díky sobotnímu atentátu vyhraje. Měl obrovské štěstí, že přežil, což mu dodá aureolu mučedníka, jehož chrání síly prozřetelnosti. V mnohých případech jde až o ‚ikonografii‘,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Politický komentátor Roman Joch má za to, že Trump volby ještě vyhrané nemá a především mu mělo pomoci něco jiného. „Myslím, že mnohem více mu pomohla debata na CNN, kde působil velmi věcně. Demokraté sice říkají, že lhal, jako když tiskne, ale podstatné je, že Biden vůbec nevypadal na to, že má na to být ještě prezidentem. Dokonce se ozvaly hlasy, aby okamžitě rezignoval a předal pravomoci viceprezidentce Kamale Harrisové, protože svoji roli nezvládá,“ řekl redakci Joch.

Podle něj byla právě debata a katastrofální výkon Bidena pověstným „gamechangerem“. „To byl zlomový bod voleb, ale atentát Trumpovi určitě neuškodí. Do jaké míry mu ještě pomůže, ukážou další preference měřené na přelomu července a srpna,“ komentoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Joch.

Špičky demokratů apelují na Bidena

Proti Bidenovi se aktuálně staví čím dál více demokratů, a to včetně těch největších stranických špiček. Podle americké stanice CNN s prezidentem o otázce odstoupení z voleb již mluvila bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Televize ABC zase uvádí, že podobně se měl vyjádřit i senátní lídr demokratů Chuck Schumer. Ten měl prý Bidenovi natvrdo říci, že by bylo pro USA i Demokratickou stranu lepší, kdyby z voleb odstoupil.

Bílý dům v čele s Bidenem už delší dobu odmítá jakékoliv doporučení, že by měl z voleb odstoupit a nechat s Trumpem bojovat jiného kandidáta Demokratické strany.

Tagy: