CNN: Humor, který drtí ruskou propagandu. Hnutí vtipálků poutá pozornost až v Moskvě

Na sociálních sítích v posledních měsících významně poutá pozornost NAFO (North Atlantic Fellas Organization) – internetové hnutí vtipálků, kteří bojují humorem proti ruské válečné propagandě. K frakci se přidali i někteří novináři, politici i samotní vojáci. A NAFO už dokonce mělo i svůj reálný summit, napsala CNN.

Humor hraje během války na Ukrajině možná větší roli, než se zdá. Ukrajinci už v prvních dnech konfliktu začali na sociálních sítích šířit humorně zabarvené příspěvky, videa a koláže, které měly přitom spojitost s krvavým konfliktem. Určité utahování si z ruské válečné mašinerie oslovilo statisíce lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Rusku zastřelili velitele ponorky. Na Ukrajině měl nařídit raketový útok na město

Této vlny využívá i hnutí NAFO, které svým názvem zjevně odkazuje na NATO. Hnutí NAFO (písmeno „F“ zde odkazuje na anglické slangové slovo „fellas“, v překladu „kámoši“) je volným seskupením vtipálků a proukrajinských aktivistů, kteří bojují pomocí humoru a memů proti ruské propagandě a dezinformacím.

Skupina byla založena už v květnu minulého roku, původně jen vybírala prostředky pro Ukrajinu. Teprve v posledních měsících si získala masivní pozornost.

Hlavním vizuálním prvkem NAFO je kreslený pes shiba inu, často v ukrajinské vojenské uniformě. Obrázek japonského psa je už dlouhá léta na internetu humorným symbolem, proslavil se například jako znak vtipálkovské kryptoměny dogecoin.

„Členové NAFO často personalizují obrázky s různými uniformami, brýlemi a zbraněmi. Někteří z nich jsou skuteční vojáci, kteří bojují na frontě a poskytují fotky z bojiště, vysmívají se neschopnosti ruské armády nebo vyzdvihují ukrajinskou statečnost,“ napsala o NAFO americká CNN.

Mocní spojenci

Na zvětšující se zástupy vtipálků už odkazují i vrcholní politici. Mezi nimi například estonská premiérka Kaja Kallasová, v jednom z videí političky se dokonce objevil hlavní symbol NAFO, kreslený shiba inu.

Práci NAFO kvituje i ukrajinská vláda. Na Twitteru ji pochválil například ministr obrany.

„Vaše finanční dary na podporu našich obránců i váš boj proti dezinformacím jsou cenné,“ napsal.

Působení humorné skupiny kvitoval na internetu i britský ministr obrany Ben Wallace.

Humor jako zbraň

Hnutí NAFO ale není jen virtuální hnutí, jehož členové se schovávají za klávesnicemi. Skupina měla už dokonce svůj první reálný summit, a to krátce před summitem NATO ve Vilniusu. Přestože mělo setkání zčásti humorný charakter, ilustruje to rostoucí vliv skupiny. Mezi jinými se ho zúčastnil i litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

„Pokud je konverzace sama o sobě směšná, není v zájmu trollů a propagandistů, kteří se obvykle snaží vysávat své oponenty bezcennými argumenty, zapojit se do takové diskuse,“ popsal úspěšnou strategii vtipálků Keir Giles z think tanku Chatham House.

Mohlo vám uniknout: Rusko manipuluje výroky Petra Pavla

Práce skupiny NAFO rezonuje i v Moskvě. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se do ní opřela na Twitteru.

„NAFO ztělesňuje všechno, s čím Evropská unie údajně bojuje: nenávistný projev, intolerance a všechny formy xenofobie. Je to podstata pokrytectví Západu – ‚sami se staneme zku*vysyny, jen abychom naštvali Rusko‘,“ rozčilovala se Zacharovová.

Tagy: